Sallad ifrån Malmö

Sallad är enligt många en trist anrättning – svårätet och utan att göra en mätt. Och jag kan hålla med om att med lite dålig fantasi är så fallet – men det gäller ju allt. En sommar när vi var och semestrade i Malmö hamnade vi på en uteservering som hade supersmarrig mat. Där serverades en somrig och läcker sallad. Här kommer inspiration ifrån malmö.

Innehåll:
200g serranoskinka
200g fetaost
150g mozzarella
3 tomater
2 kycklingfiléer
1 röd lök
1 dl svarta oliver
1/2 gurka
1 st salladshuvud
10 milda chilifrukter på burk
2 msk färsk, klippt bladpersilja

Vitlökssås:
1/2 dl creme fraiche 30%
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vatten
salt, peppar, lökpulver

Vinägrett:
2 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, persillade

1. Genomgrilla eller stek kyckligen. Låt svalna och skär sedan till munsbitar.

2. Skiva gurka, sallad tomat och lök. Skär fetaost i centimeterstora bitar samt skiva mozarella och dela serranoskinkan till tunnare remsor. Fördela ut allt över en stor tallrik.

3. Rör ihop vinägretten och vitlökssåsen i två skålar. Toppa salladen med ett gäng inlagda chilifrukter. (Försök att få tag på sådan sort som är blandade röda och gröna chilifrukter.) Avsluta med att ringla ut vinägrett och vitlöksdressing. Servera med grekiskt eller italienskt lantbröd.

Frågan är om inte detta är världens godaste sallad? Om inte, måste den åtminstone vara Malmös godaste! Yumm!