Lyxig sallad med kyckling, lufttorkad skinka, fetaost och mozzarella

Bästa salladen i Malmö

Sallad är enligt många en trist anrättning som är svårt att äta och som inte gör en mätt. Till viss del kan jag hålla med, för visst kan en sallad vara både tråkig, trist och smaklös. En sallad i min värld ska innehålla en massa goda ingredienser och gärna en härlig dressing. Ju matigare salladen är desto bättre.

Härlig sommarsallad

En sommar när vi semestrade i Malmö hamnade vi på en uteservering som hade riktigt bra mat. Här serverade man bland annat en somrig och läcker sallad som var fylld med allehanda godsaker. Den var så himla god att jag ville göra den igen när jag kom hem. Denna maträtt har alltså inspirerats av den bästa salladen i Malmö. Det jag älskar allra mest med den är att den innehåller två sorters ost – mozzarella och fetaost, samt kyckling och serranoskinka (man kan förstås även ta prosciutto eller någon annan lufttorkad skinka). Det hela blir hur gott som helst – och garanterat mättande.

Enkel bjudmat

Lyxig sallad med kyckling, lufttorkad skinka, fetaost och mozzarella är en riktig festsallad och passar perfekt att bjuda på under sommaren. Det fina är ju att den inte behöver serveras varm vilket gör den utmärkt att laga i förväg. Man kan förstås göra allt i förväg och grilla på kycklingen innan det är dags att äta så får man den lite ljummen, vilket också är trevligt. Servera förslagsvis med ett gott rosévin i fruktig stil. Exempelvis Jacob’s Creek Shiraz Rosé (6401).

» Fler recept på goda sallader hittar du här

Lyxig sallad med kyckling, lufttorkad skinka, fetaost och mozzarella

För: 4 personer

Lyxig sallad med kyckling, lufttorkad skinka, fetaost och mozzarella

Kyckling:

2 kycklingfiléer
salt, peppar, persillade

1/2 gurka
1 st salladshuvud
3 tomater
1 röd lök
200g fetaost
150g mozzarella
200g serranoskinka
1 dl svarta oliver
10 milda chilifrukter på burk
2 msk färsk, klippt bladpersilja

Vinägrett:

2 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, persillade

Vitlökssås:

0,5 dl creme fraiche 30%
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vatten
salt, peppar, lökpulver

1. Genomgrilla eller stek kycklingen. Låt svalna och skär sedan till munsbitar.

2. Skiva gurka, sallad, tomat och lök. Skär fetaost i centimeterstora bitar och skiva mozarellan. Dela serranoskinkan till tunnare remsor. Fördela ut allt på en stor tallrik. Toppa salladen med ett gäng inlagda chilifrukter (välj gärna blandade röda och gröna chilifrukter), svarta oliver och klippt bladpersilja.

3. Rör ihop vinägretten och vitlökssåsen i två skålar. Ringla ut vinägrett och vitlöksdressing över salladen och servera med grekiskt eller italienskt lantbröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Detta skulle kunna vara världens godaste sallad. Lyxig sallad med kyckling, lufttorkad skinka, fetaost och mozzarella är den perfekta bjudmaten på sommaren.