Sallad med bandspaghetti och köttfärsspett

En enkel sommarrätt med pasta

När jag var yngre brukade min pappa göra en middagsrätt med bandspaghetti, bräckt salami, kyckling och sallad. Allt serverades på ett stort fat och toppades med en dijonvinägrett. Jag minns att jag inte gillade den rätten, kanske främst för vinägrettens skull, som jag inte gillade doften på, samt att jag tyckte att rätten var lite torr. De senaste veckorna har jag gått och tänkt på den rätten och faktiskt varit lite sugen på den. Intressant hur man kan ändra smak.

I Sverige serverar vi oftast pasta med en såsig sås, alternativt i en pastasallad. Det är sällan som pastan är ett tillbehör så som ris eller potatis. Denna sallad med bandspaghetti och köttfärsspett skulle man så klart kunna se som en pastasallad, men jag tycker inte riktigt att den är det. Hur som helst fick min pappas rätt bli inspirationen då den jag svängde ihop både innehöll tagliatelle och en dijonvinägrett. Jag gjorde också så pass mycket vinägrett att det inte blir torrt.

Madeleine Landley, receptförfattare

Perfekt med mat som kan förberedas

Här går dock liknelserna isär eftersom jag hade i kapris, rödlök, kronärtskocka och getost. Istället för isbergssallad, som han har i sin rätt, valde jag småbladsallad. Alltså små lösa blad i påse. Man kan ta vilken sort man vill. Denna sommar odlade jag så kallad mizunakål som jag hade i, men varför inte ta machésallad eller rucola istället? Som protein gjorde vi superenkla köttfärsspett som vi la på grillen och grillade. Man kan så klart steka dem om man vill det. Spetten lägger man antingen på ett fat bredvid och serverar till pastan, eller ovanpå själva pastan som jag gjorde.

Det här är en enkel och god rätt som passar såväl under våren som sommaren och hösten. Den är lite lättare i sin framtoning och bjuder på härlig smak. Allt kan förberedas vilket gör den fin att bjuda på; Antingen förbereder man hela alltet och serverar det kallt. Jag föredrar det dock ljummet eller varmt. Då är det bara att värma det hastigt i micron (övergrilla då inte spetten så de bli överkörda i micron när du värmer dem och vänta med att blanda i salladen och getosten till efter pastan är värmd). Man kan så klart också förbereda spetten och förvara i kylen för att sedan bara grilla dem när det är dags att äta. Vänta som sagt med salladen och getosten till sist om du ska värma i micron.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Sallad med bandspaghetti och köttfärsspett

Sallad med bandspaghetti och köttfärsspett

För: 4 personer

Sallad:

300g tagliatelle
1/2 liten röd lök
1 knippe persilja
0,5 dl liten kapris
1 burk kronärtskocka inlagd i olja (170g avrunnen)
35g småbladsallad, ex machésallad, rucola eller mizunakål
100g färsk getost utan skal
svartpeppar

Dijonvinägrett:

1 vitlöksklyfta
0,75 dl olivolja
1 tsk dijonsenap
1,5 msk äppelcidervinäger

Köttfärsspett:

500g nötfärs
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
salt, peppar, grillkrydda

  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Hacka rödlöken och strimla persiljan. Blanda pasta, rödlök, kapris, kronärtskocka och bladsallad på ett stort fat. Smula över getosten och dra över lite svartpeppar på toppen.
  • Pressa vitlöksklyftan och ha ner i en skål tillsammans med olivolja, dijonsenap och äppelcidervinäger. Rör ihop allt och ringla över salladen.
  • Blanda nötfärs med hackad röd chili, pressad vitlök, smulad, torkad timjan samt salt, peppar och grillkrydda. Forma till avlånga korvar och trä upp på träspett. Grilla spetten tills de är genomlagade. Vi brukar grilla dem till en innertemperatur på cirka 55°C.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.