Sallad med friterad palsternacka, bacon och paprika

En annorlunda sallad till vegetariskt

Den här sommaren kommer ni att få se en hel massa härliga sallader som passar att servera till det grillade. Jag älskar nämligen att laga sommarmaten på det här viset; en god och matig sallad, en enkel sås och något som grillas. Resterna hamnar i separata matlådor så att de sedan kan kombineras på nytt. Sallad och sås kan man förbereda – redan på morgonen, och låta stå i kylen under dagen. En snabb sväng in i micron innan det är dags att äta, om man vill ha salladen lite ljummen.

Denna sallad med friterad palsternacka, bacon och paprika är ett perfekt tillbehör till grillat. Eftersom den redan innehåller kött, nämligen bacon, är den perfekt att kombinera till något köttfritt – exempelvis grillade grönsaker eller ost. Vi körde denna sallad till grillad halloumi tillsammans med en enkel sås av crème fraiche och persillade. Vill du göra salladen vegansk och vegetarisk skipar du bara baconet och tar istället en till palsternacka. Steker gör man i vanlig oliv- eller rapsolja.

Perfekt till det grillade

Denna sallad är ganska salt och lite fetare tack vare baconet och den friterade palsternackan, så man behöver verkligen den zestade citronen på toppen för att fräscha upp det hela. Att citronen är zestad innebär alltså att den är riven. Jag använder ett zestjärn, men det går så klart också bra med ett rivjärn med små hål. Babyspenaten kan man gott och väl byta ut mot svinmålla om man har det på tomten. Jag som odlar egen grönkål har redan börjat passa på att skörda av den – framför allt de lite spädare bladen. Kan du inte få tag i grönkål går det så klart bra att byta den mot något annat. Exempelvis svartkål eller späda blad av sommarkål/färsk vitkål.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Sallad med friterad palsternacka, bacon och paprika

Sallad med friterad palsternacka, bacon och paprika

För: 4 personer

1 paket bacon
1 dl solrosfrön
250g palsternacka (325g)
3 dl rapsolja
salt
1 röd paprika
1 röd lök
40g grönkål
5 inlagda vitlökar i chiliolja
100g babyspenat
1 msk balsamvinäger
1 citron (zest)

  • Stek baconet tills det nästan börjar bli knaprigt. Lyft ur stekpannan och låt rinna av på ett hushållspapper. Skär sedan till centimeterbreda bitar.
  • Stek solrosfröna i baconfettet tills de börjar få färg.
  • Gnugga palsternackorna rena och skala dem om de är jordiga. Skär palsternackorna till smala remsor med hjälp av en potatisskalare. Hetta upp oljan i en stekpanna och fritera palsternacksstrimlorna tills de fått färg – vänd runt dem med en stekpincett med jämna mellanrum så de inte bränns. Salta några varv och låt rinna av på hushållspapper.
  • Kärna ur och strimla paprikan på längden. Skär av ändarna på rödlöken, halvera en och skär till smaka klyftor. Skär grönkålen till bitar på cirka 4–5 cm. Stek i oljan från friteringen. Skrapa av grönsakerna i durkslag och låt oljan rinna av i en skål – spara oljan till nästa gång du vill fritera något.
  • Hacka vitlökarna. Blanda alla ingredienser i en stor salladsskål. Ringla över balsamvinäger och zesta över citronskal.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.