Sallad med gröna bönor, paprikarostade kikärtor och stekt bulgur

Sallad till kött, fisk, kyckling och vego

Idag kom äntligen regnet – som är så välbehövligt efter alla dessa solgassande, härliga dagar. Visst är det trist med regn på semestern, men det är skönt att slippa vattna. Och visst behöver naturen vatten. I år har jag 23 odlingslådor där jag odlar allt ifrån olika sorters kål, potatis, bönor, pumpa och annat kul. Jag har även gurka, tomater, kikärtor mm. I år har jag också satsat på morötter i olika färger samt gul- och polkabeta. Allt har kommit igång bra och nu går man egentligen bara och väntar på att bönorna ska ta fart.

En maträtt som jag gärna gör av bönorna är denna sallad med gröna bönor, paprikarostade kikärtor och stekt bulgur. Denna serverar jag som ett tillbehör till kött, fisk, kyckling eller en vegetarisk huvudråvara. Den passar fint till grillat och är en sån där sallad som jag gärna gör redan på morgonen. Det kan låta märkligt, men på sommaren gör jag helst en del av matlagningen tidigt på morgonen när det fortfarande är svalt och man inte inte är mitt uppe i något.

Sallad med gröna bönor, paprikarostade kikärtor och stekt bulgur

Gör den gärna i förväg och servera kall eller ljummen

Sambon brukar ligga och sova så man får lugn och ro i köket och kan greja i sin egen takt. På kvällen är man ofta mitt uppe i något, eller så orkar man inte sätta igång med middagen. Då är det perfekt att bara plocka fram en köttbit, lite kyckling eller något annat från frysen som man kan grilla och då komplettera med den redan färdiga salladen. Med andra ord går denna sallad att förbereda och kan serveras kall eller ljummen. Vill du ha den ljummen värmen du den bara hastigt i mikron. Naturligtvis kan man addera exempelvis lax, kyckling eller lufttorkad skinka i salladen istället och då ha den som en hel salladsrätt.

Ett tips är att att, istället för olivolja, ta olja från inlagda vitlökar – gärna såna som legat i chiliolja – eller oljan från soltorkade tomater. Det blir så gott och är ett det perfekta sättet att ta vara på oljan som blir över. Jag brukar alltid spara oljorna från dessa i sina burkar och sedan använda till stekning eller sallader. I gryta är det också gott när man vill ha en lite fylligare framtoning på det hela. Salladen på bilden har jag dekorerat med gräslöksblommor och sommargyllen.

» Här hittar du fler recept på goda sallader att göra i sommar

Sallad med gröna bönor, paprikarostade kikärtor och stekt bulgur

Sallad med gröna bönor, paprikarostade kikärtor och stekt bulgur

För: 4 personer som tillbehör

2 små gula lökar
0,75 dl sötmandel
1 tetra/burk kokta kikärtor (à 400g)
salt, peppar, paprikapulver
1,5 dl bulgur
125g haricots verts
0,75 dl små kapris
1 stor vitlöksklyfta
2 msk citronsaft + lite zest
0,5 dl olivolja (eller olja från inlagda chilivitlökar)
örter, ex 1 blad libbsticka och några strån gräslök

  • Skala och halvera lökarna. Skär försiktigt av rotfästet så de fortfarande håller ihop, och skär bort det torkade i toppen av lökarna. Grilla eller stek lökarna så de mjuknar och får lite färg – ringla gärna på lite smör på snittytan under grillningen och salta ett varv. Halvera halvorna till kvartar när de är färdiga.
  • Hacka mandeln och stek den i en torr stekpanna. Ha på lite smör och salt på slutet. Ös ner i en skål.
  • Skölj kikärtorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Ha ner i en torr stekpanna och stek tills de börjar torka till litegrann. Ringla över lite smör. Krydda med salt och peppar pudra över lite paprikapulver. Stek tills kikärtorna fått lite färg och torkat på ytan – de ska dock inte bli knapriga. Ha ner i skålen.
  • Koka bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Ta bort locket efter kokningen och låt all fukt ånga av. Ha ner bulgurn i en torr stekpanna och separera eventuella klumpar av bulgur. Ha i lite smör och stek tills bulgurn börjar torka till och få en tuggig konsistens. Salta och peppra och ha ner bulgurn i skålen.
  • Tina bönorna om de är frysta och ha ner i skålen. Blanda kapris med hackad vitlök, citronsaft, lite citronskal och olja. Blanda med resten av ingredienserna i skålen samt lök-kvartarna. Strössla över lite hackade örter och dekorera gärna med ätliga blommor.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.