Sallad med kikärtor, svartkål, halloumi och nektarin

Matig sommarsallad

En matig sallad är perfekt på sommaren. Gör den i förväg, förvara i kylen och komplettera sedan med kött, fisk, kyckling eller vego när de är dags att grilla. Denna sallad med kikärtor, svartkål, halloumi och nektarin passar till det mesta. Just denna gång plockade jag fram frysta lammracks och tinade under dagen för att sedan grilla i kvällssolen. Tillsammans med myntan i salladen blir det är riktigt härlig kombination. Du kan också äta den som den är, utan några särskilda tillbehör. Öka då bara mängden på linserna, solrosfrön och morot.

Jag brukar försöka att handla så mycket svenskodlat och svenskproducerat som möjligt för att undvika långa transporter. Jag har dock några undantag där persikor och nektariner är några av dessa. Jag bara älskar dessa frukter och tycker att det är ren och skär lyx när de dyker upp i butik. Allra helst äter jag dem som de är, men de är också goda att ha i maten – som denna sallad. Sötman i persikan passar fint till både halloumin, kikärtorna och myntan.

Madeleine Landley ätligt ogräs

Svartkål

Svartkål och palmkål

I år har jag för första gången odlat svartkål, eller palmkål, som den också kallas. Detta är en en lättodlad kålsort som blir till stora härliga plymer i grönsakslandet. Bredvid odlar jag savojkål. Den trivs också, men blir angripen av kålmal som mumsar på bladen. Då är svartkålen mycket mer skonad. Till denna sallad plockade jag de första svartkålsbladen, skar dem till fina strimlor och stekte lätt i smör och med salt. Det hela blir ett gott och trevligt inslag i salladen som gör den matigare.

Denna sallad är som sagt perfekt att göra i förväg till middagen. Den är också kanon att göra till en buffé. Mängden kan enkelt dubblas om du vill göra den till många gäster. Till en buffé räcker mängden nedan å andra sidan till cirka 6-8 personer, förutsatt att du serverar den med andra rätter.

» Här hittar du recept på fler goda sallader

Sallad med kikärtor, svartkål, halloumi och nektarin

För: 4 personer

Sallad med kikärtor, svartkål, halloumi och nektarin

1,5 dl belugalinser eller puylinser
1 liten burk majs
1 dl solrosfrön
1 stor morot
200g halloumi
25g smör
100g svartkål
1/2 rödlök
1 stjälk selleri
1 nektarin/persika
6 stora blad färsk mynta
2 msk hackad färsk gräslök
1 tetra kikärtor
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
salt, peppar

  • Koka upp saltat vatten. När det börjar koka, vrid ner värmen så att det sjuder och ha ner linserna. Låt sjuda ca 15-20 minuter. Ta upp en lins och kolla konsistensen – de ska knappt ha en kärna men inte koka sönder. Slå av linserna i ett durkslag.
  • Häll bort vattnet från majsen och ha ner dem i en medelvarm, torr stekpanna. Stek under omrörning tills majsen börjar torka till, ha sedan i en klick smör. Dra upp värmen något och ha ner solrosfröna i pannan. Stek cirka 1-2 minuter. Tärna morötterna smått ha ner i stekpannan. Salta ett varv och stek ytterligare några minuter. Skrapa sedan ner allt i en skål.
  • Vik försiktigt upp halloumin där den är vikt och skär av i vecket så du får två plattor. Halvera plattorna i tjocklek och skär dem sedan till stavar. Stek halloumi-stavarna i en torr panna på medelvärme tills de fått färg.
  • Skär bort den träiga delen på svartkålen (jag brukar också skära ut stammen på bladen och finhacka den separat). Strimla bladen till remsor. Hetta upp en stor klick smör i en stekpanna. Ha ner svartkålen och stek den låg värme och rör om då och då. När bladen mjuknat är de klara.
  • Finhacka rödlök och selleri. Tärna nektarin, strimla mynta och hacka gräslök. Skölj av kikärtorna. Blanda allt i en skål med balsamvinäger och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.