Sallad med korv, kamomill och ramslöksskum

Blad från rädisa och kamomill

En regnig dag kräver sin rätt. När solen skiner må man vilja ha en lättare tallrik med fräscha smaker, medan det vid ruggigt väder gärna får vara lite mustigare och mer trösterikt. Den här rätten är lite av en kameleont och passar till både det ena och det andra. Men på tal om regn kan jag tycka det är bra med lite sådant efter den underbara och soliga midsommar vi haft. Växterna behöver trots allt lite vatten – och visst är det kul som odlare att se hur sakerna växer?

Kamomill

Ätbara blommor och blad

Då jag intresserar mig mycket för ätbara blommor och blad föll valet denna gång på Kamomillen som tittat upp i blomlådorna på balkongen. Jag hade faktiskt inte sått kamomill i år – den bestämde sig helt enkelt för att komma upp ändå, troligtvis via frösådd från förra året. Ja, det var ju bara att köra…

Hur känner man igen kamomill?

Det är lätt att ta fel på Kamomill och Baldersbrå då båda har små vita blommor med en gul mitt. Kamomillen har dock en gul knopp i mitten som är välvd uppåt medan Baldersbrån har en som är platt.

De dill-liknande bladen på kamomill smakar som en blandning av rucola och rädisa. Den är gräsig i smaken med en lättare pepprighet.

Hur smakar kamomill?

KamomillSjälva kronbladen på kamomillblomman påminner lite om kanel i smaken med en härlig kryddighet och citrustoner. Den gula knoppen i mitten smakar också gott och på samma vis.

Kamomill används som läkeväxt där man ofta brygger te för att häva förkylningar – det görs på själva blomman. Någon info om huruvida man kunde äta de gröna bladen var dock svårt att hitta. Jag bestämde mig i alla fall för att testa och då blev denna rätt till.

Tips om ätbara blommor:

• Ät inte något du är minsta osäker på
• Plocka inte växter i vägkanten – de drar åt sig avgaser och hundar kan ha kissat på dem
• Börja i små doser. Blommor och blad är hårdsmält och kan ge magont i för stora doser

» Läs mer om ätbara blommor

Rostad paprika- och tomatsalladRamslökRostad paprika- och tomatsallad

Den här rätten är en riktig färgbomb med massor av goda smaker. Har man inte tillgång till ramslök kan man använda gräslök och en liten vitlöksklyfta istället till ramslöksskummet.

När man tillsätter någon form av syra i creme fraiche blir den lösare och tappar sin trögflytande konsistens. Exempel på det kan vara citron eller vinäger. Vill man ha en ramslökcreme istället är det alltså vinägern man ska utesluta.

Sallad med korv, kamomill och ramslöksskum

För: 4 personer

Korvsallad med kamomill och ramslöksskum

Rostad tomat- och paprikasallad:

4 tomater
2 röda paprikor
2 salladslökar
salt

Korvsallad:

500g salsiccia
40g machésallad
40g späda rädiseblad
150g fetaost
1 rött äpple
2 avocado
2 dl puylinser
1 dl solrosfrön
4 msk svarta sesamfrön
20 kvistar kamomillblad

Ramslöksskum:

1,5 dl creme fraiche
7 blad ramslök
1 tsk Condimento Bianco
salt

1. Tärna tomater och paprika och fördela ut på ett bakplåtspapper. Salta över och rosta i ugn i 225° i 20-30 minuter. Skiva salladslök och blanda upp med salladen.

2. Sjud linserna på låg temperatur ca 20 minuter i saltat vatten. Stek korvarna

3. Fördela ut machésallad, rädiseblad, smulad fetaost samt tärnat äpple och avocado på tallrikarna. Strössla ut linser, solrosfrön och sesamfrön. Toppa med några kamomillblad och korvarna.

4. Ha ner creme fraiche och grovhackad ramslök i en mixer. Kör till en grön smet och smaka av med condimento bianco och salt.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.