Sallad med mungbönor, majs, rucola och inlagda vitlökar

Servera en matig sallad som tillbehör

Här om dagen, när det var riktigt varmt och soligt, då fick jag en plötslig längtan efter sådan mat jag lagat de senaste somrarna. Jag är medveten om att april, och ibland även maj, har en tendens att bjuda på typiskt av och på-väder där det snöar och är kallt ena dagen, för att sedan vara gassande sol dagen efter. Jag valde ändå att ignorera detta och började längta – för visst kan de komma en solig dag när man minst anar.

Vad är det då för typisk sommarmat jag pratar om? Ja, för några år sedan fick jag pippi på matiga sallader. Dessa gör jag antingen på morgonen eller samtidigt som vi lagar middagen på kvällen. Till den matiga salladen serverar vi sedan något grillat. Det kan vara allt ifrån kött och fisk till kyckling eller vego. Ibland rör vi ihop en enkel sås och ibland plockar vi bara fram flaskor och byttor i kylen med någon färdig dressing eller sås, balsamvinäger eller kanske en bbq-sås. Vi håller det alltså ganska enkelt och låter grillandet få vara det härliga i det hela.

Grillad salsiccia med mungbönssallad och vitlökscrème

Så kan du variera dina sallader

De matiga salladerna gör jag av olika ingredienser. Det kan vara färdigkokta bönor på burk, någon kolhydrat som ris, pasta, gryn eller bulgur, gärna några inlagda ingredienser på burk – exempelvis vitlökar, majs, kronärtskocka – någon salladssort, och kanske något knaprigt i form av nötter eller frön. Jag gör dem som sagt ofta på morgonen innan det är för varmt för att kunna tänka. Eller så är man oftast uppe i något mitt på dagen så man inte vill avbryta. Då är det perfekt att ha halva middagen klar och bara starta grillen.

Denna tillbehör är en matig sallad med mungbönor, majs, rucola och inlagda vitlökar. Jag har alltid en påse torkade mungbönor i skafferiet. Detta är smidigt om man vill göra egna böngroddar eller om man vill koka dem och ha i salladen. Någon gång råkade jag koka dem lite för hårt och de fick de istället bli till vegetariska biffar.

Mungbönor är snabblagade

MungbönorEn av de fina sakerna med mungbönor är att de varken behöver blötläggas eller kokas lika länge som många andra bönor. Jag brukar koka upp vatten och blötlägga mungbönorna i det varma vattnet i några timmar. Sedan får bönorna nytt vatten varpå jag sjuder dem försiktigt i bara några minuter. Oftast tillagar jag mer mungbönor än vad jag behöver och sparar hälften i en burk i kylen. Då slipper man hela steget med att blötlägga och koka bönorna nästa gång man vill göra en matig sallad. Bönorna brukar klara sig utan problem uppåt en vecka. Vid något tillfälle hade jag dem i två veckor i kylen. Då sköljde jag dem bara en gång i kallt vatten genom ett durkslag efter halva tiden för att de skulle hålla sig fräschare.

Typisk skafferi-mat

Man skulle kunna säga att detta är en riktig konserv- eller skafferi-sallad, för förutom mungbönorna (som man så klart kan byta mot en annan bönsort som redan är färdigkokt, om man vill), tar jag också majs, kronärtskockshjärtan och inlagda vitlökar. Jag brukar ta vitlökar som är inlagda i chiliolja, men det går så bra klart med en mer naturell örtolja om man är känslig för heta inslag i maten. I så fall skippar du också den hackade chilin i receptet nedan.

Rucolan kan man byta mot exempelvis spenat, machésallad eller någon annan småbladig salladssort om man känner för det. Varför inte svinmålla, om du har det i trädgården? Vill man inte ha just solrosfrön i salladen kan man byta mot pumpafrön eller hackad mandel. Det går således alltså att variera denna sallad lite efter behag och vad man har hemma. Och du, ska du iväg på picknick är det perfekt att lägga i exempelvis lite grillad kyckling eller lax i salladen och så har man den perfekta salladen att ta med sig ut.

» Här hittar du fler recept på matiga sallader att servera som tillbehör

Sallad med mungbönor, majs, rucola och inlagda vitlökar

Sallad med mungbönor, majs, rucola och inlagda vitlökar

För: 4 personer som tillbehör

2 dl torkade mungbönor
1 dl solrosfrön
1 liten burk majs (ca 198g)
4 inlagda kronärtskockshjärtan i vatten
1/2 röd chilifrukt
35g rucola (1/2 påse)
1 dl vitlökar inlagda i chiliolja + 2 msk olja
salt, peppar

Dekoration:

gräslöksblommor

  • Koka upp 5 dl vatten och slå det över mungbönorna. Låt stå i 2 timmar. Häll bort vattnet och ha ner mungbönorna i en kastrull med 1 liter nytt vatten och salt. Sjud bönorna i 6–10 minuter – ta upp en böna och känn att den mjuknat. Den ska dock fortfarande ha kvar lite spänst och inte koka sönder. Slå av vattnet och spola bönorna under kallt vatten så att kokningen avstannar.
  • Rosta solrosfröna i en torr panna tills de fått lite färg.
  • Slå bort vattnet från majsen. Dela kronärtskockshjärtanen i fyra. Hacka chilin.
  • Blanda mungbönor och solrosfrön med rucola, hela vitlökar i olja, majskorn, kronärtskocka och chili. Salta och peppra och ringla över olja från de inlagda vitlökarna.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.