Sallad med mungbönor, soltorkade tomater, majs och solrosfrön

Laga mat med mungbönor

Att mungbönor är så enkla, goda och ekonomiska att använda i maten har kanske undgått en och annan hemma-matlagare där ute? Mungbönor är små, olivgröna bönor som är perfekta att ha i sallader, att göra vegobiffar av och att grodda till böngroddar – som är så populära i exempelvis en asiatisk wok. Man köper mungbönorna torkade i påse och den kostar ungefär runt 20-lappen. Den här påsen ifråga räcker länge eftersom bönor sväller så fort de blötläggs.

Jag brukar inte koka mina mungbönor som det står på påsen eftersom de då baa blir till ett bönmos. Jag vill behålla spänsten på bönorna och brukar därför först blötlägga dem i hett vatten i några timmar. Därefter kokar jag dem i nytt vatten i endast några minuter. Då blir de riktigt fina.

Matig sallad till grillat

Varför inte prova en sallad med mungbönor, soltorkade tomater, majs och solrosfrön? I denna sallad tar jag kokta mungbönor, majskorn som jag rostar i en stekpanna, solrosfrön, rödlök och soltorkade tomater. Den som odlar egna bönor passar på att ta vara på vax- och brytbönor i landen. Den som inte gör det köper antingen färska eller frysta. Jag tar i alla fall båda sorterna eftersom det blir en fin färgkombination.

Som sallad tar jag svinmålla. Denna goding, som jag numera brukar kalla för vildspenat (eftersom det låter så mycket trevligare än ”svinnmålla”, och eftersom den smakar precis som spenat) är perfekt att ta vara på. Den växer vilt och ses som ett ogräs. Jag brukar låta den stå kvar i odlingarna och skördar bladen till sallad. Därefter tar jag bort den ur landen. Den som nu inte kan få tag i svinnmålla kan naturligtvis istället ta spenat – eller en av mina andra favoritogräs våtarv. Våtarv har små spaderliknande blad och är nötig och god. Eftersom den har så små blad tar jag oftast hela kvisten och har i – innan den blivit för träig. Har den blivit träig kan man bara repa bladen.

Vi serverade denna sallad på midsommar med grillad fläskytterfilé, grillad halloumi och kryddig korv. Självklart passar den lika bra med kyckling, fisk eller annat kött. Servera det hela tillsammans med en enkel sås som sommarmiddag. Salladen man man med fördel göra i förväg och bara plocka fram när det är dags att äta.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Sallad med mungbönor, soltorkade tomater, majs och solrosfrön

Sallad med mungbönor, soltorkade tomater, majs och solrosfrön

För: 4 personer

2 dl mungbönor
1 liten burk majs (á ca 165g avrunnen)
1 dl solrosfrön
1/2 rödlök
8 bitar soltorkade tomater i olja
100g vaxbönor eller haricots verts
70g svinmålla och våtarv eller spenat
salt, peppar
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
gräslöksblommor till dekoration

  • Koka upp 5 dl vatten och slå det över mungbönorna. Låt stå i 3 timmar. Slå av vattnet och ha ner mungbönorna i en kastrull med nytt vatten och salt. Sjud bönorna i 6–10 minuter – ta upp en böna och känn att den mjuknat. Den ska dock fortfarande ha kvar lite spänst och inte koka sönder. Slå av vattnet och spola bönorna under kallt vatten så att kokningen avstannar.
  • Slå av vattnet från majsen och ha ner kornen i en torr stekpanna. Rosta dem under omrörning på medelvärme tills de börjar torka till lite. Ha då i en klick smör som får stekas in. Smaka av med salt.
  • Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Ha ner en liten klick smör på slutet och salta. Stek tills fröna fått lite färg.
  • Halvera rödlöken och skär av ändarna. Skär sedan tunna klyftor mellan rot och topp. Strimla de soltorkade tomaterna. Skär vaxbönorna i cirka 3 centimeters långa bitar. Koka upp en kastrull med lite saltat vatten och lägg i bönorna. Dra av kastrullen från plattan och låt bönorna ligga i vattnet i cirka 3–5 minuter.
  • Skölj bladen av svinmålla och våtarv eller spenat. Blanda alla ingredienser i en stor skål. Smaka av med salt, peppar, balsamvinäger och olja. Dekorera gärna med gräslöksblommor eller andra ätliga blommor.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.