Sallad med potatis, kronärtskocka, majs och solrosfrön

Ta vara på den överblivna oljan

Ibland kan jag känna att jag upprepar mig. Men det beror det på att vissa saker är värda att nämna flera gånger. Som detta; Oljan som inlagda vitlökar, oliver, kronärtskocka och soltorkade tomater är utmärkt att spara. Den urätna burken med olja brukar jag bara låta stå kvar i kylen, och använder jag exempelvis upp ytterligare en burk med soltorkade tomater häller jag bara ihop dem.

Den här smaksatta oljan är utmärkt att ha i matiga sallader på sommaren. Jag brukar också använda den i köttfärsås av nötfärs och att steka grönsaker i.

God och knaprig sallad med potatis

Madeleine Landley, receptförfattareI denna sallad med potatis, kronärtskocka, majs och solrosfrön använder jag olja från soltorkade tomater. Eftersom salladen är ganska knaprig och tuggig behöver den lite olja. Jag har inte i någon vinäger och gör en vinägrett utan alltså bara oljan. Självklart kan du exempelvis ha i balsamvinäger som du känner för det.

*Oljan från soltorkade tomater kan naturligtvis bytas mot vanlig extra virgin olivolja, eller någon annan olja, exempelvis som kronärtskockor eller vitlökar legat i. Det finns ju också många olivoljor på flaska som är smaksatta från början. dessa går också bra, samtidigt som jag tycker det är mycket smartare att ta vara på det som blivit över.

Matig sallad till grillat

Denna matiga sallad är som en potatissallad i klar sås som samsas med mungbönor, rostade solrosfrön, kronärtskocka, majs, rödlök, paprikasallad, dill och inlagda vitlökar. Det mesta till denna sallad kommer således från skafferiet, förutom färskpotatisen (som förvisso kan förvaras i skafferiet) och salladen. Jag odlar egen mizunakål och använder i salladen. Denna frisésallads-liknande kålsort är lättodlad, lite krispig och ger en stor skörd. Helt klart ett tips om du odlar själv på sommaren. Har du ingen mizunakål går det bra att byta mot exempelvis rucola eller machésallad.

Servera salladen som ett tillbehör till grillat. Gör den gärna i förväg redan på morgonen så har du halva middagen fixad. Senast jag gjorde denna sallad hade vi gäster. Då gjorde vi grillspett med kyckling, korv, paprika och champinjoner och kompletterade med denna sallad och färdig bearnaisesås. Den är således utmärkt att svänga ihop till buffé och fest. Vill du servera den till fler personer dubblar du bara receptet.

» Här hittar du fler recept på matiga sallader

Sallad med potatis, kronärtskocka, majs och solrosfrön

Sallad med potatis, kronärtskocka, majs och solrosfrön

För: 4 personer som tillbehör

2 dl torkade mungbönor
500g färskpotatis
1 dl solrosfrön
4 kronärtskockshjärtan i vatten
1 liten burk majskorn (à 198g)
1/2 röd lök
2 msk hackad dill
1 dl inlagd, strimlad paprika (paprikasallad)
1 dl vitlökar i chiliolja
35g mizunakål, machésallad eller rucola
1 dl olja från soltorkade tomater*
1 tsk dijonsenap
salt, peppar

  • Koka upp 3 dl vatten och slå det över mungbönorna. Låt stå i 2 timmar. Häll bort vattnet och ha ner mungbönorna i en kastrull med 1 liter nytt vatten och salt. Sjud bönorna i 6–10 minuter – ta upp en böna och känn att den mjuknat. Den ska dock fortfarande ha kvar lite spänst och inte koka sönder. Slå av vattnet och spola bönorna under kallt vatten så att kokningen avstannar.
  • Gnugga potatisen ren i vatten. Koka den hel med skalet på i saltat vatten tills den mjuknat, cirka 10–15 minuter. Slå av vattnet och skölj potatisen i kallt vatten. Skala potatisen och kvarta den.
  • Rosta solrosfröna i en torr panna tills de fått lite färg.
  • Kvarta kronärtskockhjärtanen. Slå bort vattnet från majsen. Hacka röd lök och dill.
  • Blanda alla ingredienserna i en skål tillsammans med olja från soltorkade tomater och dijonsenap. Smaka av med salt och peppar.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.