Sallad med rödbetor, zucchini, fetaost och pinjenötter

Höstens bästa sallad

Tänk vad mycket goda sallader man kan göra – matiga, smakrika sallader med olika texturer och färger. Det är något för ögat det! Och för magen så klart. Salladen kan innehålla allt ifrån enbart grönsaker till inslag av kött eller bara någon god ost.

Madeleine Landley ätligt ogräsNär mangolden och zucchinin ser läckra ut i odlingslanden är det dags att slå till på en matig och sallad – som denna sallad med rödbetor, zucchini, fetaost och pinjenötter. Detta är en riktigt härligt sensommar- och höstsallad som bjuder på massor av god smak och fin färg. Har du inga egna odlingar går det naturligtvis precis lika bra att handla dina grönsaker i butik. Det innehåller ju inga konstiga ingredienser. Enligt min mening är det här höstens bästa och godaste sallad.

Så varierar du salladen

Pinjenötterna går utmärkt att byta mot solrosfrön eller pumpafrön. Byter du fetaosten mot vegansk fetaost får du en helt vegetarisk och vegansk sallad. Den som äter kött kompletterar den enkelt med lite grillad kyckling eller fläskkött – antingen i eller som ett tillbehör vid sidan av. Den som äter köttfritt och flexitarianskt kan äta salladen som den är (men ta gärna mer rödbetor och addera exempelvis en burk svarta bönor för en komplett måltid). Eller så serverar du den med något grillat vegetariskt till.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Sallad med rödbetor, zucchini, fetaost och pinjenötter

Sallad med rödbetor, zucchini, fetaost och pinjenötter

För: 4 personer som tillbehör

4 rödbetor (ca 500g)
150g mangold
1/2 zucchini (ca 150g)
1/2 rödlök
8 bitar soltorkade tomater i olja
1 burk/tetra kikärtor (400g)
1 dl kalamataoliver
0,5 dl pinjenötter
150g fetaost
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt, peppar, persillade

  • Skala och tärna rödbetorna och koka dem i saltat vatten till de mjuknat – cirka 20 minuter beroende på bitarnas storlek. Känn med en tandpetare att de är klara.
  • Strimla mangolden och stek den i smör på medelvärme tills den börjar mjukna och bli glansig. Skala och skiva zucchinin. Halvera rödlöken och skär bort ändarna och skär den till tunna klyftor mellan fästena. Ha ner zucchini och rödlök i pannan med mangolden och stek ytterligare 2-3 minuter. Salta och peppra och ha ner grönsakerna i en skål och blanda med rödbetorna.
  • Strimla soltorkade tomater och skölj kikärtorna. Ha ner i skålen. Smula över fetaost och strössla över pinjenötter. Blanda försiktigt och ringla över olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt, peppar och persillade.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.