Sallad med svartkål, rostad majs och grillad persika

Enkel sallad med persika

Kan man göra sallad med ris? Ja, det är klart man kan. Jag bara älskar ris. Skulle någon sätta mig på en öde ö är ris, ost och ägg tre saker jag inte skulle kunna leva utan. Ris passar till så mycket och däribland i en sallad – som i denna sallad med svartkål, rostad majs och grillad persika.

Jag är också förtjust i persikor och nektariner. Det hade varit kul att kunna odla egna, men tills dess får jag köpa dem i butik. I denna matiga sallad samsas persikan med ris, sockerärtor, soltorkade tomater, svartkål, majs som man rostar samt kidneybönor. Det hela blir en mättande och god sallad som passar till såväl kött och fisk som till kyckling och vego. Eftersom ris är glutenfritt blir salladen glutenfri. Vill man variera det hela kan man byta riset mot exempelvis bulgur eller couscous. Observera dock att båda dessa innehåller gluten.

Servera till kött, fisk, kyckling eller vego

Självklart går det också lika bra att byta persikan mot den mindre ludna kompisen nektarin, om man så vill. Servera det hela med valfritt protein och en enkel sås så är middagen klar. Perfekt att svänga ihop så här på sommaren och sensommaren. Framför allt då den är utmärkt att göra i förväg i kylen. Vill man ha den lite ljummen, vilket är gott, då värmer man den bara hastigt micron innan servering.

» Här hittar du fler recept på matiga sallader

Sallad med svartkål, rostad majs och grillad persika

Sallad med svartkål, rostad majs och grillad persika

För: 4 personer

2 dl basmatiris
1 persika
50g sockerärtor
5 bitar soltorkade tomater
70g svartkål
1 burk rostad majs
1 tetra/burk kidneybönor (á 400g)

  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Halvera persikan och ta bort kärnan. Grilla persikohalvorna så de mjuknar och får lite ränder. Skär sedan till lagom bitar.
  • Rengör svartkålsbladen och skär bort den träiga mittnerven. Skär bladen till 5 centimeters långa remsor. Värm en stekpanna till medelvärme, ha i en stor klick smör och ha ner svartkålen. Stek dem på låg värme tills de mjuknat och fått en lite mörkade grön nyans. Dra över ett varv salt och skrapa av i en skål.
  • Låt majsen rinna av och sedan ha ner i en stekpanna. Stek under omrörning tills de börjar få lite färg och torka till. Salta ett varv och blanda i skålen med svartkål.
  • Strimla sockerärtor och soltorkade tomater på längden. Skölj kikärtorna. Bland allt i en skål.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.