Saltrostade frön

Gott tillbehör till tacos och pasta

Saltrostade frön är ett riktigt gott tillbehör som passar till det mesta. Att tillreda dem är är himla enkelt, och det krävs bara fem ingredienser. När jag gjorde dessa saltrostade frön gjorde jag inte bara till middagen, utan en större omgång som jag förvarade i kylen i en burk. De rostade fröna klarar sig hur länge som helst och är toppen att plocka fram och strössla över pastasåsen, salladen, woken, det vegetariska, tacosen eller vad som helst som behöver lite extra crunch.

Rostade frön med pumpa, solros och sesamfrön

I detta recept har jag använt mandel, pumpafrön, solrosfrön och skalade sesamfrön. Vill man ha ännu mer piff på det hela kan man även ha i svarta sesamfrön så blir det dekorativt och vackert. Jag använde också bara salt, men vill man ha det lite kryddigare kan man pudra över lite chilipulver eller någon annan krydda man tycker om. Jag tycker dock allra bäst om dem när de är naturella.

Sesamfrön Varifrån kommer sesamfrön?

Att pumpafrön kommer från pumpan och solrosfrön från solrosen känner de flesta till, men när jag satt och skrev detta recept blev jag nyfiken på vad sesamfrön kommer ifrån. Det var inget jag egentligen funderat över. Har du? Sesamfrön kommer i alla fall från den ettåriga sesamörten som är ett typ av gräs. Detta steppgräs växer i Central- och Sydamerika, Indien, Kina och Nordafrika.

Sesamfrön finns som svarta, vita och röda. De röda fröna är ovanliga, medan de svarta är lite bittrare i sin smak. De vita finns även som skalade – det är dessa som är de allra vitaste. När de vita är oskalade är de lite gråaktiga eller beige i sin färg. De oskalade sesamfröna innehåller mer järn och kalcium än de som är skalade, framför allt så en stor del av mineralerna sitter i skalet.

Innehåll i sesamfrön

Precis som många andra fröer är sesamfrön rika på näring. De är bland annat rika på mineraler, vitamin E och protein, samt omega-3 och omega-6. Sugen på att grodda sesamfrön? Ta också gärna en titt på den här härliga artikeln där Saltå Kvarn besöker en av sina odlare och leverantörer av sesamfrö och quinoa i Bolivia.

Saltrostade frön

Saltrostade frön

Cirka 5 dl

1 dl mandel
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl skalade sesamfrön
1 dl svarta sesamfrön
2-3 msk rapsolja
salt

1. Grovhacka mandeln. Hetta upp en torr stekpanna och ha ner mandeln. Stek under omrörning någon minut och ha sedan ner pumpafrön och solrosfrön. Stek dessa under omrörning någon minut och ha sedan ner sesamfröna.

2. Ringla över lite rapsolja eller spraya över spraysmör. Salta och blanda allt. Stek på medelvärme tills fröna börjar knäppa. Häll över i en snygg burk och förvara i kylen så fettet i fröna inte härsknar.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.