Klassiska schackrutor

Hårda kakor till jul

När man smällt i sig alldeles för mycket av den goda julmaten är det så klart dags att plocka fram småkakorna. Klassiska schackrutor, Sirapskakor, Drömmar är klassiker som många bakar hemma. Vi får förstås heller inte glömma hemmagjord knäck med olika smaksättningar så som lakrits och choklad.

Förvara degen i frysen

Schackrutorna brukar min farmor baka. Det här är en dekorativ kaka i två färger som görs av en deg, nämligen en klassisk mördeg. Hälften av degen smaksätts med kakao medan den andra halvan får smak av vanilj. Det är faktiskt mycket enklare att göra schackrutor än man kan tro. Gör man extra mycket deg kan man förvara den i kylen eller frysen fram till när man är sugen på nygräddade kakor. Smidigt, eller hur? Min farmors bästa tips när man bakar schackrutor är att låta degarna vila i kylen i 30 minuter innan de bakas ut. Då blir de lättare att handskas med.

» Här hittar du ännu fler recept på julkakor och godis

Klassiska schackrutor

Klassiska schackrutor

Cirka 50 stycken
Tid: 8-10 minuter
Temperatur: 200°

200g smör
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

1. Arbeta ihop mjöl, socker och tärnat, rumsvarmt smör för hand eller med en matberedare. Ta undan hälften av degen. Tillsätt kakao i den andra halvan och bearbeta till degen blivit jämnbrun. Lägg de två degarna i varsin påse och låt den ligga svalt i minst 30 minuter.

2. Rulla ut den ljusa och den mörka degen i två rullar vardera på cirka 1 centimeter. Lägg ihop en ljus och en mörk rulle. Lägg en vit rulle ovanpå den mörka och vice versa så att de ligger som schackrutor. Tryck samman rullarna så att de bildar en fyrkant och skär i 1 centimeters tjocka skivor. Lägg ut kakorna på ett bakplåtspapper på en plåt.

3. Grädda i 200° i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.