Schnitzel av fläskkotlett med curry-potatissallad

Kött till schnitzel

Ibland kan det hända att man bara får ett sug efter något särskilt att äta. Den här gången blev vi sugna på schnitzel potatissallad. Kanske beror det på att det snöat så mycket på sistone och att vi brukade äta schnitzel när vi åkte bräda i Schweiz.

Vi hade också fläskkotletter i frysen som behövde tas hand om och trötta potatisar i skafferiet. Alltså fick det bli schnitzel av fläskkotlett med curry-potatissallad. Oftast använder man innanlår eller skivad skinkstek till schnitzel. Det går dock precis lika bra med fläskkotlett. Det blir inte en lika stor, men för min del blev det precis lagom.

Schnitzel av fläskkotlett

Så bankar man kött utan köttklubba

Vi brukar ofta köpa en stor förpackning med skivade fläskkotletter. Dessa tar jag ur förpackningen och fryser in i påsar med en bit bakplåtspapper mellan varje köttbit. Då kan man enkelt lossa så många köttbitar man vill tina just då. Här på landet, där jag lagade schnitzlarna hade vi ingen köttklubba. Det fick enkelt att lösa med hjälp av en liten kastrull som vi i vanliga fall kokar frukostäggen i.

Man kan således ta en kastrull, en stekpanna eller en burk att banka med. Huvudsaken är att den har en platt botten (inte räfflad eller mönstrad). Ta i och banka köttet försiktigt utåt, men var försiktigt så att köttet inte spricker och går sönder. Då har man tagit i lite för mycket. Vad dricker man då till det hela? Tja, vi kör med en god öl på riktigt schweizer-manèr.

» Här hittar du fler goda recept med fläskkotlett

Schnitzel av fläskkotlett med curry-potatissallad

Schnitzel av fläskkotlett med curry-potatissallad

För: 4 personer

Curry-potatissallad:

900g fast potatis
1 dl kapris
1 dl inlagd röd paprika
3–4 dl crème fraiche
1 tsk gul curry
salt, peppar

Schnitzel:

4 skivade fläskkotletter utan ben
1 ägg
ströbröd
salt, peppar

Tillbehör:

1/2 citron
romansallad, tomat
1/2 liten rödlök

  • Skala potatisen och halvera den. Koka potatisen i saltat vatten tills den mjuknat, cirka 10–12 minuter. Slå av vattnet och låt potatisen svalna. Tärna den sedan. Blanda potatisen med kapris och inlagd paprika. Rör ihop crème fraiche med curry, salt och peppar. Vänd ihop såsen med potatisen.
  • Banka ut kotletterna med en köttklubba, en liten kastrull eller en burk. Vispa upp ägg på en tallrik och strössla ut ströbröd på en annan. Vänd kotletterna i ägget och salta och peppra på ena sidan. Lägg över i ströbrödet och tryck till lite så att ströbrödet fastnar ordentligt och köttbiten blir mättad av ströbröd. Stek schnitzlarna gyllene i ordentligt med smör.
  • Servera med en citronklyfta som man pressar över köttet samt sallad, tomat och rödlök. Rödlöken passar fint att strössla både över sallad och potatissallad.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.