Schnitzelbrot med curryremoulad

Goda smörgåsar med schnitzel

Schnitzelbrot med curryremoulad är en rätt som tar mig tillbaka till när vi var och åkte bräda i Schweiz. Uppe i en alpstuga satt vi där i godan ro i solen och drack öl och käkade schnitzelbrot. Det var så härligt – och så gott. Tidigare gillade jag inte curry, men det kan ha varit just dessa schnitzelbrots som omvände mig.

Dessa mackor gör jag på hembakt bröd av surdeg. Det är plattare bröd som till form och tjocklek ser ut som ciabattas. Jag bakade medvetet platta bröd för att kunna ha just som lyxigare mackor till lunch och middag. Jag tycker nämligen det är jobbigt när bröden är så tjocka att det tar en evighet att tugga sig igenom dem, och när proportionen mellan innehåll och bröd inte alls stämmer. Receptet på dessa bröd hittar du här.

Schnitzel av fläskkotlett

Schnitzel på fläskkotlett

Självklart går det bra att köpa bröd för att göra dessa mackor. Då rekommenderar jag just att man tar ett plattare bröd som exempelvis ciabatta eller baguette. Fyllningen i bröden består av en schnitzel som jag bankar ut av fläskkotlett. Jag köpte skivad fläskkotlett med ben som jag helt sonika skar bort benet ifrån och sedan bankade ut köttet på med en lite kastrull. Här på landet har vi nämligen ingen köttklubba och då får man ta bad man har.

Mat som kan ätas utomhus

I vanliga fall för man schnitzel av skinka, men fläskkotlett går lika bra. Dessutom blir inte schnitzlarna stora som dasslock. Remouladen ovanpå köttet gör jag med blomkål för att få den lite matigare. Dessutom passar blomkål väldigt bra till curry. Det hela blir en god och mättande macka som passar bra till såväl lunch som middag. Ta med smörgåsarna ut på picknicken eller bjud på när ni vill äta utomhus.

» Här hittar du fler recept på goda smörgåsar

Schnitzelbrot med curryremoulad

Schnitzelbrot med curryremoulad

För: 4 personer

Remoulad:

250g blomkål
1,5 dl strimlad, inlagd gurka
1 dl hackad kapris
1 msk majonnäs
2 dl crème fraiche
1 tsk lökpulver
1,5 tsk gul curry
salt, peppar

Schnitzel:

4 skivade fläskkotletter
1 ägg
ströbröd
salt, peppar

Övrigt:

2 ciabattas, baguetter eller dessa bröd
4 blad romansallad

  • Skär blomkålen till små munsbits-träd och koka dem i saltat vatten i 5–7 minuter. Slå av vattnet och blanda med strimlad, inlagd gurka och hackad kapris. Rör ihop majonnäs och crème fraiche med lökpulver, curry och salt och peppar. Blanda med grönsakerna.
  • Om fläskkotletterna har benet kvar, skär bort det. Banka ut kotletterna med en köttklubba, en liten kastrull eller en burk. Banka ned försiktiga rörelse från mitten och utåt. Vispa upp ägg på en tallrik och strössla ut ströbröd på en annan. Vänd kotletterna i ägget och salta och peppra på ena sidan. Lägg över i ströbrödet och tryck till lite så att ströbrödet fastnar ordentligt och köttbiten blir mättad av ströbröd. Stek schnitzlarna gyllene i ordentligt med smör. Salta och peppra under stekningen.
  • Skär upp bröden till lock och botten och dela dem på mitten. Lägg på salladsblad, schnitzlarna och toppa med remouladsåsen.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.