Inbakt lax med citruscreme och gulbetsgratäng

Härlig helgmat

Gulbetsgratängen i det här receptet kommer ursprungligen ifrån detta recept: Citrus- och muscovadoglacad fläskfilé med gulbetsgratäng och dragoncreme. Då original-receptet baserades på en mängd för 4-6 personer så blev det en halv gratäng över. Passande nog hade jag nyligen köpt en hel laxsida och fryst in i bitar vilket gjorde att fiskplanet (ja, vi har ett sånt) i vår frys såg ut som det var laxinvasion och behövde börja tömmas.

Beef Wellington med lax

En del människor är bra på att ta tillvara på frysen, andra stoppar bara in grejer som de sedan glömmer bort och får slänga för att de har lyckats passera utgångsdatum ändå. Jag är något mitt emellan. Kanske beror det på att jag jobbar hemifrån och därför inte äter några matlådor. Matlådorna blir därför ofta lidande. Däremot månadshandlar vi alltid på Willys eller liknande och fyller hela frysen med råvaror att plocka fram när det behövs.

Kan man baka in i sconesdeg?

Även när jag gör en deg så gör jag alltid dubbel sats. På så vis kan man portionera ut det i påsar, frysa in och sedan plocka fram när man vill. Så gjorde jag med sconesdegen i detta recept. I normala fall gör jag en normal sconessats som jag delar i tre och sedan fryser in. Bara att lägga fram på morgonen eller i ett vattenbad precis innan – så smidigt!

Det här receptet hamnade i alla fall i min favoritsamling, för det blev så man satt och mm:ade. än en gång. Gratängen i detta recept är bara baserad på halva mängden mot tidigare då man inte orkar så mycket till de matiga sconesrullarna.

Lax inlindad i sconesdegToppad lax

Inbakt lax med citruscreme och gulbetsgratäng

För: 4 personer
Temperatur: 220°C

Sconesinbakt lax med italienska smaker, citruscreme och gulbetsgratäng

Gulbetsgratäng:

2 stora gulbetor
1 morötter
1 palsternacka
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 ägg
salt, peppar

Deg:

3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram smör
1 dl mjölk

Lax:

1/2 röd lök
0,5 dl gröna oliver
1 msk rivet citronskal
1 msk creme fraiche (34%)
salt, peppar
4 styckfrysta laxfiléer (á 100g)

Citruscreme:

1,5 dl creme fraiche (34%)
1/4 citron
1 msk rivet citronskal
salt, peppar, lökpulver

Tillbehör:

45g rucola
balsamvinäger

1. Skala och skiva rotsakerna tunt och hacka löken. Smöra en ugnsfast form och varva rotsaker med lök hela vägen upp. Vipa ihop grädde med pressad vitlök, ägg och kryddor. Slå stanningen över och ställ in i 225°C i ca 45-50 minuter.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Mosa ihop mjölet med smöret och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan sitt en slät deg. Kavla ut degen och skär till fyra rektanglar.

3. Hacka röd lök, vitlök och skiva oliver. Rör ihop med rivet citronskal med creme fraiche. Smaka av med kryddor.

4. Skär bort eventuellt skinn ifrån laxfiléerna och lägg ut filéerna i ena änden av degfyrkanterna. Klicka ut röran ovanpå laxen, drag några drag med pepparkvarnen och rulla sedan ihop i degplattan. Tryck till ändarna så att de stängs. Lägg upp rullarna på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Ställ in i ca 20-30 minuter eller till det att sconeshöljet har fått fin gyllene färg. Vänd på rulalrna efter halva tiden. Servera med en tuss rucola och en skvätt balsamvinäger.

5. Riv resten av skalet på citronen och blanda ihop med citronsaft och resten av creme fraichen. Smaka av med kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.