Skaldjurspaj med kräftstjärtar och sej

God paj till kräftskivan

Även om det är dags för kräftskiva gillar trots allt inte alla att pillra med kräftor. Då är det utmärkt att bjuda på denna goda skaldjurspaj med kräftstjärtar och sej, som är fylld med kräftstjärtar, sej och surimisticks.

Den här pajen passar lika bra till lunch, middag eller vid en buffé. Allra godast blir den när man lagar den någon dag i förväg, så smakerna får komma till sin rätt och pajstanningen kan stelna helt. Servera med en enkel sallad, och varför inte denna apelsindressing?

Vill du variera pajskalet finns här olika varianter på pajdeg.

Skaldjurspaj med kräftstjärtar och sej

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Sej- och kräftstjärtspaj

Deg:
200g smör
1,5 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2-3 msk vatten
2 tsk salt

Fyllning:
1 gul lök
2 paket surimi sticks/crab sticks
1 vita fiskfiléer, ex torsk eller sej
1 burk kräftstjärtar i lag (170g)
1/2 kruka färsk dill
salt, peppar

Stanning:
3 ägg
1 vitlöksklyfta
3 dl creme fraiche
salt, peppar

1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Mosa ihop mjölet med smöret och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan sitt en slät deg. Kavla ut degen och placera över pajformen. Platta ner degen i formen och nagga botten med en gaffel. Förgrädda i 175° i 10 minuter.

2. Hacka gul lök och skiva upp surimi sticks och fisk. Blanda ihop med avrunna kräftstjärtar och klippt dill.

3. Vispa ihop ägg och pressad vitlök med creme fraiche och kryddor. Ha ner fyllningen i pajskalet och slå på stannigen. Grädda i 225° i ca 30-35 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.