Senap med whiskey

Så gör man egen senap

Att göra egen senap är väldigt enkelt. Det är faktiskt också billigare än att köpa färdig. Det roliga med hemgjord senap är också att man kan göra den precis som man vill – med gula och bruna senapsfrön, mala dem till önskad grovlek och sedan smaksätta som man vill.

Det enda som krävs när man gör egen senap är lite framförhållning. Senapsfröna måste nämligen svälla i några dagar innan de sedan mals. Mellan 1–3 dagar kan fröna ligga i blöt. Ett dygn funkar fint. Två funkar ännu bättre. Jag hann inte göra senapen när jag skulle så mina frön låg i tre dagar och det gick alldeles utmärkt det med.

Sötstark senap med sting

Sedan är det bara att mixa ihop senapsfröna och vätskan de ligger i tillsammans med de övriga ingredienserna. Jag brukar ofta göra senap med både bruna och gula senapsfrön, men denna gång valde jag att bara göra av gula som omväxling. Man kan så klart göra av hälften bruna och hälften gula om man vill det. Det hela blir en sötstark senap med sting som är perfekt till julbordet när man vill ha något lite pepprigare till julskinkan. Jag valde Jack Daniels till denna senap eftersom den har en ganska snäll smak och sötma. Vill man ha mer krut i det hela tar man en rökigare whisky.

Jag som gillar ge bort hemgjorda presenter tycker också att denna senap är perfekt att ta med i gå bort-present. Varför inte komplettera med hembakat knäckebröd eller hembakad julvört med surdeg?

Senapen håller i ett par månader i kylskåp. Desinficera gärna burken innan du häller i senapen så håller den längre. Så här gör du: Diska ur burkar och lock med diskmedel. Sätt in burkar och lock i ugnen och starta ugnen på 150°C. När ugnen kommit upp i temperatur, låt burkarna stå inne i 15 minuter

» Här hittar du fler recept för en godare jul

Senap med whiskey

Senap med whiskey

1,5 dl

35g gula senapsfrön (1 påse/ca 0,5 dl)
1 dl vatten
1 tsk ättiksprit (12%)

1 msk rapsolja
2 msk honung
1 msk whiskey
1 tsk salt

  • Häll senapsfrön, vatten och ättiksprit i en skål. Låt stå i 2 dygn i rumstemp. Jag hällde allt direkt i en mixerskål, satte på locket och lät dem ligga i den.
  • Häll ner rapsolja, honung, whiskey och salt i skålen tillsammans med senapsfröna. Mixa senapen slät till önskad grovlek. Har du ingen mixer kan du mortla allt i en stor mortel. Häll över i en väl rengjord burk.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.