Rimmad lax med färsk dill, senap och citron

Recept när man vill rimma egen lax

Att rimma och grava sin egen lax är inte det minsta svårt. Själv gick jag runt och trodde det, men när jag sedan hade provat själv förstod jag hur enkelt det var. an behöver bara salt och socker i olika mängd beroende på vilket man ska göra. Sedan kan man addera olika smaker för att göra det hela lite roligare.

Det här är en rimmad lax åt det lite mer klassiska hållet men som får fräschhet tack vare citronen och god sälta från senapen. Rimmad lax med färsk dill, senap och citron är perfekt att ställa fram på buffébordet eller skära upp och ha på en skiva rostat bröd. Servera till jul, påsk eller midsommar.

Skillnad på Gravat och Rimmat

Skillnaden mellan att rimma och grava är proportionerna mellan salt och socker. När man rimmar använder man mer salt än socker. När man ska grava är det precis tvärt om – mer socker än salt. Vid gravning är det också vanligt att proportionerna är lika delar socker och salt.

» Vill du prova att grava lax? Här finns recept på gravad lax med lakrits.

Rimmad lax med färsk dill, senap och citron

För: 4 personer

Senapsgravad lax med färsk dill och citron

500g lax i bit
3 msk salt
2 tsk socker
1/2 citron
1 msk skånsk senap
1 msk klippt dill
vitpeppar

  • Fjälla laxsidan med ett rivjärn. Skölj av den och torka med ett hushållspapper.
  • Rör ihop salt och socker tillsammans med saft och rivet skal från en halv citron. Klicka i senap och klipp i dill. Mal peppar och rör ihop allt.
  • Lägg laxen med skinnsidan nedåt och klappa in såsen på ovansidan. Lägg laxbiten i en påse och låt sedan ligga i kylen i två dygn. Skiva upp tunt och servera.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.