Whiskyspetsad Senapssill

Sill till jul, midsommar och påsk

Jag går redan och längtar till julen och tycker vi drar igång med julstöket här i bloggen redan nu. Jag förväntar mig förstås inte att ni ska sätta igång att laga julskinka och lägga in sill redan nu. Däremot skadar det aldrig att sätta upp en plan och låta sig inspireras lite i förväg. Många tycker trots allt att julen också innebär mycket stök och bök, men med planering och förberedelser går det mycket enklare.

Hemmagjord sill för vuxna

För egen del har jag gått och tänkt på smaksättning av sill hela november. Jag gillar allt vad julen innebär och tycker det är mysigt att tända ljus, spela julmusik och mumsa pepparkakor och glögg. Jag börjar gärna lite tidigare än man bör.

Här kommer ett recept för vuxna. Varje år gör jag tre sorters sill till julbordet på julafton. Varje gång försöker jag hitta på annorlunda smaksättningar men just den här är ett återkommande inslag eftersom den är så god.

Senapssill med whisky

1 stor burk på ca 1 liter

Whiskyspetsad Senapssill

1 stor burk löksill (550g)
2 msk whisky (ex. Glenlivet)
3 msk grovkorning, stark senap
3 msk finhackad rödlök
1 tsk äppelcidervinäger
2 dl creme fraiche
100g färskost med paprika och lök
1 dl majonäs
salt, peppar

1. Skölj sillbitarna och låt dem rinna av i ett durkslag.

2. Rör ihop whisky, senap och finhackad rödlök med vinäger. Vänd ner creme fraiche, färskost, majonäs och rör ihop. Smaka av med salt och peppar och ha sedan ner sillen. Rör ihop allt försiktigt och ha sedan ner i en burk eller skål. Ställ svalt och låt den gärna stå till sig en dag innan servering.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.