Sensommarsallad med linser och frön

Sallad för den som äter GI

När man har ont om tid, och kanske inspiration, behöver man ibland lite hjälp på traven. Då finns jag här :) En del undrar hur jag orkar laga så mycket mat hela tiden. Förklaringen är förstås att jag har ett intresse för det. Jag älskar att knåpa i köket och hitta på nya kombinationer och smaker. Jag lagar sällan samma sak två gånger.

Vad kan man laga med linser?

Ibland är också jag så trött att jag bara vill kila ner till pizzerian och köpa något färdigt. Å andra sidan behöver man inte göra det så svårt för sig själv. Det kanske finns basvaror i frysen att utgå ifrån? Protein som fisk, fågel eller lite färs kan lätt kombineras med det man har i kylen.

Perfekt tillbehör till grillat

Hemma hos oss är det här är en sån där typisk man-tager-vad-man-haver-sallad. Eftersom jag inte äter pasta, ris eller vita spannmål brukar bönor, linser och frön agera ersättare. Bönor behöver man blötlägga och koka, om man inte köper färdigkokta. Då är linser helt kanon då de inte behöver blötläggas och har kort koktid. Vem som helst kan lyckas med linser.

Under sommarhalvåret kan man dekorera den här salladen med fina, ätliga blommor. Under den mörkare halvan av året kan man pryttla i något annat. Här kommer ett gott tillbehör till exempelvis det grillade.

God sommarsallad med linser och frön

För 6-8 personer som tillbehör

Sensommarsallad med linser och frön

5 morötter
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 dl solrosfrön
4 dl puylinser
6 bitar soltorkade tomater
1/2 gul paprika
1 knippe färsk persilja, libbsticka, gräslök
1 näve blad och blommor av kryddtagetes

1. Tärna morötter och rödlök smått (brunoise). Fräs upp smör eller olja samt pressad vitlök i en panna och ha ner hacket. Salta och stek på hög värme under omrörning ett par minuter. Ös över i en skål. Ha ner solrosfrön i pannan och rosta dem med lite salt till de börjar knäppa. Ha ner i skålen.

2. Koka upp vatten med salt. När det börjar koka, vrid ner värmen så att det sjuder och ha ner linserna. Låt sjuda ca 15-20 minuter. Slå av vattnet och ha ner i skålen.

3. Strimla soltorkade tomater och tärna paprikan smått. Ha ner allt i skålen och slå över olja och vinäger. Klipp i örter och blanda allt. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med små blommor av kryddtagetes och dess gröna, mindre blad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.