Serranolindade champinjoner

Gott och enkelt till välkomstdrinken

När man blir bortbjuden är det trevligt att få en välkomstdrink och något smarrigt att tugga på innan maten. det sätter igång aptiten och stillar den värsta hungern. Det är också trevligt att mingla över och ger dem som har svårt att hitta samtalsämnen något att prata om.

Hos oss är det oftast vi som står för hembjudningarna. Om det beror på att folk vill komma och prova den Landleyska maten vet jag inte, men de gånger vi blir bortbjudna ursäktar sig folk med ”den är förstås inte lika bra som din, men jag försöker…”

Glutenfritt och snabblagat

Det kan låta skrytigt att berätta det här, men för mig är det mest tråkigt. Jag är inte egocentrisk på något vis, jag älskar mat – all mat. Jag anser inte heller på något vis att det jag lagar skulle vara bättre. Skillnaden är bara att jag har ett brinnande intresse för det, tänker på mat nästan jämt och sedan publicerar jag det här. Jag vill lära andra det jag lär mig.

Jag inte vem det var, men jag läste en intervju med någon kock som sa att han ofta fick höra folk ursäkta sig. Han sa också att det bästa han visste var att få bjudas på mat. Nu är jag inte kock, men jag anser att det går att applicera på de flesta som har ett jobb eller ett intresse som de ägnar mycket tid åt. Man blir ju glad när någon annan är intresserad av detsamma. Dessutom uppskattar man ansträngningen så mycket mer.

Aptitretare till nyår

Att bli hembjuden till någon på middag är det bästa jag vet. Det här ju så man får inspiration, inte behöver äta sånt man själv alltid lagar – och förstås slipper svettas själv i köket. Det är en av de finaste gesterna och det behöver inte vara vita duken. De middagar jag gillar allra mest är när det finns massor av mat – inga krusiduller eller trerätters. Man sitter ner i avslappnad stämning och trängs runt bordet, skickar runt karotter och hugger för sig av allt möjligt. Man kan till och med hjälpas åt att laga det innan. Efteråt ställs det bara fram en skål med godis och man behöver inte skämmas för att man spillde på värdinnans linneduk…

Så med det sagt; bjud hem folk. Njut av hösten, ät och drick gott. Umgås med vänner och ta tillvara på det sista av sommaren. Snart är det dags för härlig höstmat och rustika rätter. Men bara snart…

Skinklindade champinjoner

Serranolindade champinjoner

För: 4 personer som plock (16 st)

16 färska champinjoner
8 bitar soltorkade tomater
8 skivor serranoskinka
salt, peppar, timjan

1. Skölj och skär bort foten på varje champinjon. Dela varje tomatbit på hälften och varje serranoskiva på längden.

2. Lägg champinjonerna med fotfästet uppåt. Placera tomatbiten över fotfästet och linda sedan in champinjonen i serranoskivan. Stek i smör till de fått fin yta. Salta, peppra och smula över timjan.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.