Shepherds pie med tryckkokat fläsklägg

Vad kan man laga av fläsklägg?

Om du är en återkommande besökare här i Landleys kök som nyfiket undrar vad det är för nytt recept som ska dyka upp, då har du kanske tidigare sett mig nämna att jag gått all in på fläsklägg på sistone. Nu för tiden har jag alltid åtminstone ett fläsklägg i frysen så man kan plocka fram när andan faller på. När vi handlar mat en gång i månaden köper jag två lägg så jag kan laga något med fläsklägg ungefär varannan vecka.

Resurssmart och billigt kött

Shepherds pie med tryckkokat fläskläggFläsklägg är billig och smart mat. Det smarta i det hela är att fler delar av grisen kan tas tillvara på ett resurssmart sätt. Många kanske bara köper ribs, fläskfilé eller karré, men de andra styckningsdetaljerna som inte är lika populära – var ska dessa ta vägen? Det är ju rätt onödigt, eller hur? Fläsklägg är som sagt också billigt och brukar kosta runt 30–60 kronor kilot, beroende på var man handlar och huruvida det är ekologiskt.

Fläsklägg blir saftigt och mört tack vare det fett och ben som det samsas med. Jag tryckkokare alltid fläskläggen eftersom det går fort och är smidigt. Jag använder en elektrisk tryckkokare från Crock-Pot som är helt automatisk, tyst och stängs av efter utsatt tid. Mer om den kan du läsa här. Du kan naturligtvis tillaga fläsklägget i ugn eller koka det i en vanlig gryta. Då tar det dock längre tid.

Du kanske undrar över mitt intresse för fläsklägg? Tja, det finns inte så många spännande recept där ute. De flesta lagar fläsklägg med rotmos, men fläsklägg kan användas till så mycket mer än det. Det är det jag vill utforska mer, dvs vad man kan laga av fläsklägg.

En annorlunda Shepherds pie

Denna gång lagade jag en Shepherds pie med tryckkokat fläsklägg. En Shepherds pie är en traditionell engelsk köttfärspaj som egentligen är mer gratäng än en paj eftersom den inte har något pajskal. Däremot har den ett lager potatismos på toppen som gratineras i ugnen. Normalt använder man köttfärs till Shepherds pie, men jag ville som sagt prova något nytt och blandade det rensade fläskläggsköttet med ärtor, paprika och lök. Fläsklägget kan man koka i förväg. Likaså moset kan man ordna i förväg och förvara i en kastrull eller direkt i spritspåsen.

Har man inte en spritspåse med tyll kan man bara ha ner moset i en fryspåse och klippa ett hål i ena bottensnibben. I en klassisk Shepherds pie har man i Worcestersås och tabasco. Jag har inte det i detta recept, men om du saknar det går det naturligtvis finfint att ha i. Servera det hela med en enkel sallad och varför inte en smaskig öl?

Jag lagar denna Shepherds pie i en rund ugnsform på cirka 25–26 cm i diameter. Det går lika bra med en buffégryta eller en gammal hederlig fyrkantig form. Och du – på tal om resurssmart. Spara buljongen! Denna fina buljong är utmärkt att använda till exempelvis en ramen. Buljongen av fläskköttet går att spara i kylen i 1–2 veckor. När den svalnar blir den som en gelé, men den löser upp sig direkt när den kommer i kontakt med värme.

» Här hittar du fler goda recept med fläsklägg

Shepherds pie med tryckkokat fläsklägg

Shepherds pie med tryckkokat fläsklägg

För: 4–6 personer

Fläsklägg:

1,4 kg rimmad fläsklägg med svål och ben
2 vitlöksklyftor
5 dl vatten
2 msk balsamvinäger
2 msk grillsås, ex Sweet Baby Rays
1 tsk lökpulver
salt, svartpeppar

Potatismos:

900g mjölig potatis
1–2 dl mjölk
1 ägg
lökpulver
salt, peppar

Pajfyllning:

1/2 röd paprika (eller 1 dl strimlad, inlagd paprika)
1/2 grön paprika
2 dl frysta, gröna ärtor
1/2 gul lök

Övrigt:

3 tsk majsstärkelse
2 dl buljong från tryckkokningen
svartpeppar
1–1,5 dl riven ost

  • Skölj fläsklägget och låt det rinna av. Grovhacka vitlöken. Ha ner vatten, balsamvinäger, grillsås, vitlök och lökpulver. Lägg ner lägget och salta och peppra ett varv. Sätt på locket och kör tryckkokaren med högt tryck i 1 timme och 15 minuter. Släpp på trycket och låt det svalna. Spara buljongen. Ta bort svål och ben och skrapa bort överflödigt fett med hjälp av en sked. Smula ner köttet för hand till lagom bitar och lägg i en skål.
  • Skala och kvarta potatisen. Koka den mjuk i saltat vatten i 15 minuter. Slå bort vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Blanda potatisen med 1 ägg. Slå i lite mjölk i taget och blanda tills moset fått en lagom lös konsistens. Ha ner moset i en spritspåse (en vanlig fryspåse som man klipper upp i ena änden brukar även funka fint).
  • Kärna ur och strimla paprikan. Stek det sedan mjukt i en stekpanna tillsammans med lite smör. Finhacka löken och tina ärtorna. Blanda paprika, lök och ärtor med köttet. Fördela ut i en ugnsform eller en buffégryta. Rör ut majsstärkelse i buljongen från tryckkokningen. Slå buljongen över fyllningen. Spritsa över moset eller skeda ut det snyggt så det täcker, om du inte har en sprits. Dra över ett varv peppar. Ställ in pajen i 225°C i 30 minuter.
  • Ta ut pajen och strössla över riven ost. Ställ in i ytterligare 10–15 minuter, totalt 40–45 minuter. Servera med lingonsylt, inlagd smörgåsgurka och en enkel sallad.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.