Sill med äpple och curry

God till till jul, påsk och midsommar

Denna sill med äpple och curry bjuder på två smaker som verkligen går hand i hand. Curry är ju som bekant en blandning av flera olika kryddor, och tillsammans med något sött blir den kanon. Prova denna blandning om du vill ha något nytt och spännande på julbordet.

Snabblagad sill

Beroende på hur ont om tid man har när sillen ska läggas in så kan man välja olika sorter. Antingen utgår man ifrån färsk saltsill som man lägger i blöt under natten i kylen. Man kan också använda Abbas 5-minuterssill. Med den kan man verkligen göra en egen sill, även om du är ute i sista minuten. Detta recept utgår ifrån urvattnade sillfiléer, men har man som sagt bråttom skippar man första delen i receptet samt steg ett och rör bara ihop ingredienserna till såsen.

Sill med äpple och curry

1 stor burk

Sill med äpple och curry

Sillinläggning:

2 burkar urvattnad sill
1,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
0,5 dl ättikssprit (12%)
2 lagerblad
5 st hela nejlikor
1 tsk hel kryddpeppar
1 tsk hel vitpeppar
1 röd lök

Sillsås:

1/3 röd paprika
1 röd chilifrukt
1 rött äpple
5 babyplommontomater
2 msk inlagd röd lök
1 liten vitlöksklyfta
1/4 lime
1 tsk gul curry
2 dl creme fraiche
1 kvist färsk dill

1. Koka upp vatten och socker tillsammans med ättikssprit och lagerblad. Krossa krydd- och vitpeppar i en mortel och ha ner dessa och nejlikor. Låt svalna. Skölj sillen noga och skär till lagom bitar. Skiva upp rödlöken. Varva silbitar och lök i den kalla lagen. Låt stå svalt i två dygn.

2. Hetta upp en torr stekpanna. Kärna ur chilifrukt och paprika och skär till bredare remsor. Lägg i pannan och rosta på båda sidor. Då de börjar bli sotiga är de klara.

3. Skala, kärna ur och hacka äpplet. Skiva babyplommontomaterna tunt på längs med (så det blir som ringar). Strimla upp chilin och paprikan. Skeda ur 2 msk av rödlöken som sillen är inlagd med och hacka upp den. Rör ihop allt med pressad lime och vitlök samt curry och creme fraiche. Riv ner små kvistar av dill.

5. Häll bort sill-lagen och skölj sillbitarna under vatten så att eventuella kryddor lossnar. Blanda ner i sillsåsen och häll ner i en burk. Låt stå ett dygn innan servering.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.