Dijonsenap och honungssill

Sill till jul, påsk och midsommar

Sill kan göras på olika vis. Utgår man ifrån inläggningssill kokar man en lag med varierad smaksättning som sillen sedan får ligga i under två dygn. Vill man istället ta den lätta vägen kan man köpa färdig, inlagd sill som man bara sköljer sillbitarna på och sedan smaksätter själv. Oavsett vilken metod man väljer är alla vägar tillåtna.

Recept på lättlagad sill

Själv kör jag oftast på färdiginlagd som jag sköljer och fixar någon röra till dagen innan jul. Det är ganska lagom då sillen hinner stå till sig och dra till sig smakerna i såsen. Hittills har ingen klagat. Dessutom har ett par sillhatare konverterats. Inte illa, om jag får säga det själv.

Ska den här sillen lagas till julafton, byt då sillinläggnings-delen mot en stor burk med inlagd sill som bara sköljes av – annars kommer den inte att hinna bli klar i tid.

Sill med dijonsenap och honung

1 stor burk

Dijonsenap och honungssill

Sillinläggning:
2 burkar urvattnad sill
1,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
0,5 dl ättikssprit (12%)
2 lagerblad
5 st hela nejlikor
1 tsk hel kryddpeppar
1 tsk hel vitpeppar
1 röd lök

Sillsås:
1 msk dijonsenap
2 msk skånsk senap
1 msk flytande honung
5 cm purjolök
1 liten vitlöksklyfta
1/4 lime
2 dl creme fraiche
1 kvist färsk dill

1. Koka upp vatten och socker tillsammans med ättikssprit och lagerblad. Krossa krydd- och vitpeppar i en mortel och ha ner dessa och nejlikor. Låt svalna.

2. Skölj sillen noga och skär till lagom bitar. Skiva upp rödlöken. Varva sillbitar och lök i den kalla lagen. Låt stå svalt i två dygn.

3. Rör ihop dijonsenap, skånsk senap och honung. Skiva en purjolök tunt och pressa i vitlök och lime. Rör ihop med creme fraichen. Riv ner små kvistar av dill.

4. Häll bort sill-lagen och skölj sillbitarna under vatten så att eventuella kryddor lossnar. Blanda ner i sillsåsen och häll ner i en burk. Låt stå ett dygn innan servering.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.