Sill med basilika och ingefära

Hemmagjord, snabblagad sill

Ibland när jag sätter igång att skapa ett recept är jag inte riktigt säker på var det ska landa. Det kan bli bra… eller så kan det bli riktigt bra. Denna sill med basilika och ingefära är ett recept som blev riktigt bra. Jag måste erkänna att jag själv blev förvånad, för ärligt talat är jag inte överdrivet förtjust i ingefära. Om maten ska innehålla det ska det vara i lagom dos och inte över hela rätten. Alltså bara på någon del i det hela, typ en köttbit eller i en sås. Sill äter man oftast med ägg och potatis. På så vis blir den ett inslag i något större.

Ingefäran som sillen smaksätts med blir en riktigt bra kombination tillsammans med basilika och creme fraiche. Denna goda sill är också snabblagad eftersom den görs med färdig löksill som man köper i butik. Du köper alltså en liten burk med löksill, slår av allt i ett durkslag och plockar ut sillbitarna och blandar med den nya såsen.

Sill till midsommar, påsk och jul

Vill man göra denna sill med inläggningssill eller minutsill bör mängden av de övriga ingredienserna dubblas eftersom förpackningarna med minutsill innehåller en större mängd fisk än vad som finns i de färdiga sillburkarna.

Servera sillen till påsk eller midsommar. Den passar naturligtvis också fint att ställa fram på julbordet. De finns förstås också de som gärna äter en liten sillabit på frukostmackan. Kanon säger jag! Toppa knäckemackan med denna goding.

» Här hittar du fler goda sillrecept

Sill med basilika och ingefära

Sill med basilika och ingefära

1 liten burk

1 msk riven ingefära
10 stora blad basilika (cirka 1,5 msk strimlad)
1/2 schalottenlök
1,5 dl créme fraiche
1 burk löksill (á 220g)

  • Skala och riv ingefäran. Strimla basilikabladen. Finhacka schalottenlöken. Blanda allt med creme fraiche.
  • Slå av löksillen i ett durkslag och plocka ut sillen. Blanda med creme fraichen och ställ svalt några timmar.

Sill med basilika och ingefära

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.