Sill med ingefära och lime

Sill som passar till påsk, midsommar och jul

Inför jul lägger jag alltid upp ett recept på sill. Det är tradition, och jag gillar traditioner. Förra julen gjorde jag denna sill med ingefära och lime. Den är kanske inte särskilt traditionellt julaktig. Därför passar den också precis lika bra till påsk och till midsommar. Hur som helst är den väldigt god! Jag gör som bekant oftast recept på vit sill, men detta är för ovanlighetens skull en klar sillsort.

Bakgrunden till att jag gjorde denna sill var att jag fick ett enormt sug efter sushi – framför allt gari, som är den inlagda ingefäran som serveras till sushi. Eftersom jag bor ute i skogen och närmaste sushirestaurang ligger 3 mil bort fick det bli denna lite sushi-inspirerade sill istället.

Enkel och snabblagad sill

Att göra denna sill är enkelt. Du behöver en ask med 5-minuterssill, svartpeppar, färsk ingefära, lime samt de klassiska lägga in sill-ingredienserna ättiksprit, strösocker, en nypa salt och vatten. Fryst ingefära går också bra att använda, men eftersom fryst ingefära blir klenare i smaken behövs det då lite mer.

Denna sill är både enkel och snabblagad. Den kan ätas ganska direkt efter att den är gjord, men den blir allra godast om den får stå i 1–2 dygn så smakerna får komma till sin rätt. Sillen klarar sig 2–3 veckor i kylen (efter två veckor smakar den faktiskt ännu godare). Använd riktigt fin lime och ingefära så förlänger du tiden som de håller sig fräscha.

» Här hittar du fler goda sillrecept

Sill med ingefära och lime

Sill med ingefära och lime

1 liten burk

1 ask 5-minuterssill (430g)
1 lime, saft + skal
25 svartpepparkorn
1 msk riven färsk ingefära
1,5 tsk ättiksprit (12%)
1 tsk strösocker
1,5 krm salt
1–1,5 dl vatten

  • Häll bort lagen från sillen och skär den till lagom bitar.
  • Tvätta limen och skär smala remsor av skalet med en potatisskalare. Grovkrossa pepparkornen, riv ingefära och pressa limen. Lägg allt utom limeskalen i en burk tillsammans med ättiksprit, strösocker och salt. Sätt på locket och skaka tills socker och salt löst upp sig.
  • Varva limeskal med sillen i burken. Slå på vatten tills det täcker sillen. Sätt på locket och vänd burken några gånger. Låt stå i 1 dygn i kylen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.