Vildsill

Annorlunda sill till julbordet

När jag gjorde denna sill förra året blev den allas favorit. Härligt fluffig blir den tack vare den vispade grädden, lite rökighet får den tack vare Liquid Smoke, och fin sötma och syrlighet från lingonen. Den här sillen är alltså en annorlunda sådan med extra allt.

Hemmagjord och lyxig sill

Just i det här receptet har jag valt att utgå från ansjoviskryddad sill från Abba – alltså färdig sill på burk. Då går det snabbare och enklare, framför allt om man är ute i sista minuten. Vill man hellre ta den lite längre vägen där man kan skryta om att ha gjort det hela själv, går det precis lika bra att använda sillfiléer som man kryddar själv.

Sill med lingon och vispgrädde – Vildsill

1 stor burk på cirka 1 liter

Vildsill

1 stor burk ansjoviskryddad sill (550g)
6 cm purjolök
1,5 dl frysta lingon
1 tsk liquid smoke
1 tsk äppelcidervinäger
1/2 kruka färsk timjan
2 msk hackad, färsk dill
3 vispgrädde
salt, peppar

1. Skölj sillbitarna och låt dem rinna av i ett durkslag.

2. Finstrimla purjolöken och rör ihop med frysta lingon, liquid smoke och vinäger. Grovhacka timjan och dill och blanda i.

3. Vispa grädden och vänd ner i röran. Ha ner sillen, blanda allt och skeda sedan ner i en burk eller skål. Ställ svalt och lät den gärna stå till sig en dag innan servering.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.