Sill med ramslök, dill och lime

Hemmagjord sill i klar lag

Det är sällan jag gör sill i klar lag. Oftast blir det krämiga sillar eftersom det är dem jag tycker allra bäst om. På sistone har jag dock börjat tycka bättre om klara sillsorter, så denna gång är det just en klar sill det fick bli. Denna sill med ramslök, dill och lime är en riktigt snabblagad variant som görs med färdig löksill som man köper i butik. Vill du göra denna sill med inläggningssill/minutsill bör du åtminstone dubbla mängden av de övriga ingredienserna eftersom minutsillen innehåller en större mängd fisk än vad som finns i de färdiga sillburkarna.

RamslökTack vare att den görs med löksill går det riktigt snabbt. Du smaksätter helt enkelt bara om köpesillen. Men som sagt, det går precis lika bra med minutsill. Även med minutsill går det fort. Dock tycker jag att sill gjord med minutsill åtminstone ska stå ett par timmar så sillen får ta till sig av smakerna. Med löksill kan du i stort sett servera sillen direkt.

Recept med ramslök

Lagom i säsong är ramslöken. Ramslök är en växt som smakar vitlök och som växer i nedre halvan av Sverige. Allt på växten kan ätas – blomma, stjälk och blad. Har man inte tillgång till ramslök kan man ersätta den med gräslök och en liten vitlöksklyfta (pressad eller hackad).

I denna snabblagade sill samsas strimlad ramslök med en skvätt gin, limesaft och dill. Det blir en härlig och fräsch kombination som passar att servera på sillbordet. Har man fryst ramslök därhemma går det lika bra att använda. Då kan man servera denna sill till påsk och midsommar (sena vårar och med lite tur burkar det dock finnas ramslök till midsommar).

» Här hittar du fler recept på hemmagjorda sillar

Sill med ramslök, dill och lime

1 liten burk

Sill med ramslök, dill och lime

6 blad av ramslök
1,5 msk hackad dill
0,5 dl limesaft (cirka 1 stor, mogen lime)
0,5 dl vatten
1 tsk gin
1,5 tsk strösocker
2-3 krm salt
1 burk löksill (á 220g)

  • Strimla ramslöksbladen och hacka dillen. Rulla limen mot en skärbräda som en deg innan den pressas så är det lättare att få ut saften. Pressa ur saften från limen – ta gärna hjälp av en citruspressare.
  • Blanda limesaft med vatten, gin, strösocker och en nypa salt. Rör tills socker och salt löst upp sig. Ha ner ramslök och dill i lagen. Slå av löksillen i ett durkslag och plocka ut sillen. Blanda med lagen och ställ svalt några timmar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.