Sill med saffran, apelsin och Västerbottenost

Julens godaste, hemmagjorda sill

Varje år står jag för sillen till julbordet. Det här är en tradition vi kört med sedan ett par år tillbaka, och varje år hittar jag på två eller tre nya sorter. Jag gör oftast sillen en eller två dagar innan julafton. Eftersom jag även gör andra rätter till julbordet samtidigt vill jag också att det ska gå fort. Alltså brukar jag hålla sillmakeriet väldigt enkelt och utgår oftast från färdig löksill som jag gör ny sås till.

Har man ett par dagar på sig går det precis lika bra att använda urvattnad inläggningssill. Till denna kokar man upp en hemgjord lag enligt tipset på burken. Därefter kan man blanda den färdiga sillen med såsen i detta recept. Man kan också använda Abbas 5-minuterssill. Den funkar på samma vis som löksill men har inte varit inlagd med lök. Dessa skivar man upp och blandar med såsen.

» Fler recept på hemmagjord sill hittar du här

Gör din egen julsill

Anledningen till att jag oftast använder löksill är att den har god smak från början, och man får en burk på köpet. För att få bort lök, spad och kryddor brukar jag ösa upp sillen i ett durkslag och skölja av den. Sedan är det bara att plocka ut sillbitarna.

Det här är alltså en av årets sillsorter som blev en riktig succé. Jag var själv lite skeptisk till både saffran och Västerbottenost i en sill, men det blev larvigt gott. Till och med gästerna tog om flera gånger till den tog slut. Det är ett gott tecken.

Sill med saffran, apelsin och Västerbottenost

1 burk

Sill med saffran, apelsin och Västerbottenost

1 stor burk löksill (270g)
1 dl västerbottenost
1 liten rödlök
1/2 apelsin (zest)
1 krm saffran
2 dl creme fraiche
2 msk klippt färsk dill
svartpeppar

1. Häll upp sillen i ett durkslag och skölj bort lök och kryddor.

2. Blanda Västerbottenost med finhackad lök, skal från en halv apelsin, saffran och creme fraiche. Klipp i dillen och smaka av med peppar. Blanda med sillen och ställ det svalt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.