Pepparrotssill

Lägga in sill

Jag gillar att göra egen sill eftersom jag inte gillar sås-konsistensen på köpe-sill. Gör man egen sill vet man vad som hamnar i, dessutom behövs inga tillsatser eller smakförstärkare. Personligen tycker jag att den allra godast sillsåsen är den där basen består av crème fraiche.

Recept på annorlunda sill

Vill man vara extra duktig kan man utgå ifrån sill som man lägger in själv – det hittar du recept på nedan. Tänk då på att den behöver ett par dagar för att stå till sig. Har man däremot ont om tid och energi går det precis lika bra att använda 5-minuterssill. Vill du använda 5-minuterssill skippar du sillinläggningen och första steget i beskrivningen.

» Här hittar du fler recept på olika sorters hemgjord sill

Pepparrotssill

1 stor burk

Pepparrotssill

Sillinläggning:

1,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit (12%)
2 lagerblad
1 tsk hel kryddpeppar
1 tsk hel vitpeppar
5 st hela nejlikor
2 burkar urvattnad sill
1 röd lök

eller 1 pkt 5-minuterssill (430g)

Sillsås:

3 tsk färsk riven pepparrot
1 schalottenlök
2 msk hackad, färsk fänkål
1/2 ask smörgåskrasse
1/2 lime
2 dl crème fraiche
1 kvist färsk dill

  • Koka upp vatten och socker tillsammans med ättiksprit och lagerblad. Krossa kryddpeppar och vitpeppar med en mortel och ha ner dessa samt nejlikorna i lagen. Låt svalna. Skölj sillen noga och skär till lagom bitar. Skiva rödlöken. Varva sillbitar och lök i den burk och slå på den kalla lagen. Låt stå svalt i två dygn. Skippa detta steg om du använder 5-minuterssill.
  • Riv pepparroten på de små hålen på ett rivjärn. Hacka schalottenlök och fänkål och klipp smörgåskrassen. Rör ihop med lime och creme fraiche. Riv ner små kvistar av dill.
  • Häll bort sill-lagen och pilla bort eventuella kryddor, om du lägger in egen sill. Skär sillen till bitar om du använder 5-minuterssill. Blanda sillen med såsen och lägg i en burk. Låt stå ett dygn innan servering.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.