Pepparrotssill

Lägga in sill

Jag gillar att göra egen sill eftersom jag inte gillar sås-konsistensen på köpe-sill. Gör man egen sill vet man vad som hamnar i, dessutom behövs inga sillsatser eller smakförstärkare. Personligen tycker jag att den allra godast sillsåsen är den där basen består av creme fraiche.

Recept på annorlunda sill

Vill man vara extra duktig kan man utgå ifrån sill som man lägger in själv. Tänk då på att den behöver ett par dagar för att stå till sig. Har man däremot ont om tid och energi går det precis lika bra att köra på inlagd sill som man spolar av vätskan från. Det här receptet bygger på sill som man lägger in själv, dock kan man välja själv precis hur man vill ha det.

Pepparrotssill

1 stor burk

Pepparrotssill

Sillinläggning:

2 burkar urvattnad sill
1,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
0,5 dl ättikssprit (12%)
2 lagerblad
5 st hela nejlikor
1 tsk hel kryddpeppar
1 tsk hel vitpeppar
1 röd lök

Sillsås:

3 tsk färsk riven pepparrot
1 schalottenlök
2 msk hackad, färsk fänkål
1/2 ask smörgåskrasse
1/2 lime
2 dl creme fraiche
1 kvist färsk dill

1. Koka upp vatten och socker tillsammans med ättikssprit och lagerblad. Krossa krydd- och vitpeppar med en mortel och ha ner dessa och nejlikor. Låt svalna.

2. Skölj sillen noga och skär till lagom bitar. Skiva upp rödlöken. Varva silbitar och lök i den kalla lagen. Låt stå svalt i två dygn.

3. Riv pepparroten på de små hålen på ett rivjärn. Hacka schalottenlök och fänkål och klipp i smörgåskrasse. Rör ihop med pressad vitlök, lime och creme fraiche. Riv ner små kvistar av dill.

4. Häll bort sill-lagen och skölj sillbitarna under vatten så att eventuella kryddor lossnar. Blanda ner i sillsåsen och häll ner i en burk. Låt stå ett dygn innan servering.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.