Sillröra med matjessill, äpple och kavring

Aptitretare till jul, påsk och midsommar

Nu är julen och årets glöggmingel i full gång. Är det ändå inte lite härligt att ha något att roa sig med när det är mörkt och kallt ute? Jag tycker det är trevligt att bjuda in vännerna på mingel innan jul och duka fram goda julsnittar. Då kan man bjuda på glögg och vin samt goda smårätter.

JulsnittarStarta julen med en god liten mingelrätt med sill och kavring. Eftersom vi vid alla högtider äter sill i Sverige passar dessa aptitretare också lika bra till midsommar och till påsk. Alltså inte bara till jul!

Eftersom denna sillröra med matjessill, äpple och kavring är så enkel att göra passar den lika bra till glöggminglet som till förrätt på julaftonen. Man kanske inte alltid vill ställa fram burkar med sill där man tar själv utan helt enkelt ha en färdig förrätt att servera. Många har trots allt sittande julbord medan andra dukar fram buffé.

Enkelt och lättlagat

Denna aptitretare perfekt också att laga i förväg. Ställ den bara svalt och plocka fram när den ska ätas. Man kan servera denna rätt på två vis – som på bilden, med en runt bit kavring till, eller med kavringen smulad i botten av glaset. Då klickar man bara på röran ovanpå. Föredrar man en annan sillsort är det bara att byta matjessillen mot denna. Det söta äpplet och den salta, kryddiga sillen tillsammans med creme fraichen och löken blir en härlig kombination som är svår att motstå.

» Här hittar du fler recept till glöggminglet

Sillröra i glas med kavring

6 stycken

Sillröra med matjessill, äpple och kavring

1 burk matjessill
1 dl creme fraiche
1/2 röd lök
1/2 rött äpple
2 msk hackad gräslök
salt, peppar
3 skivor kavring

1. Hacka matjessill och blanda med creme fraiche, finhackad rödlök, hackat rött äpple och hackad gräslök. Smaka av med salt och peppar.

2. Stansa ut rundlar av kavringen, eller skär till lagom bitar. Klicka upp röran i glas och servera med kavring och en sked.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.