Sillrullar med matjessill och tunnbröd

Tunnbrödssnittar till jul

Hur du tänkt på hur smidigt det är med mat inrullad i tunnbröd. Det är väl möjligtvis den klassiska tunnbrödsrullen som är lite knepig att äta, men i övrigt är rullar med tunnbröd enkelt att äta – särskilt när det kommer till att servera dem som mingelmat.

Denna juliga aptitretare har jag valt att kalla för sillrullar med matjessill och tunnbröd. Det är helt enkelt tunnbröd som man fyller med matjessill, creme fraiche, röd lök, och äpple och sedan rullar ihop och skär till munsbitar. Det blir så himla gott! För att få in lite färg i det hela kan man sprinkla lite hackad gräslök över fatet man lagt upp tunnbrödsrullarna på.

Madeleine Landley dukar

Tunnbrödsrullar med sill

Jag har vid flera tillfällen varit på bjudningar där man serverar mingelmat som är helt omöjlig att äta. Du vet mat där man skulle behöver två munnar och åtta armar för att k hålla i både drinken och tråckla in käket i munnen, utan att allt se ut som en mupp när allt ramlar av snitten och rucolan fastnar mellan tänderna… Jo, tro mig. Det har hänt ett par gånger. Viss svåräten mingelmat borde bannlysas.

Enkel aptitretare

En annan fördel med dessa snittar, förutom att de kan ätas med värdighet, med en hand och en mun, är att de är så enkla att laga. Man behöver bara några få juliga ingredienser får man perfekt mingelmat till både glöggmingel och glöggfika. Man behöver inte vara ett kulinariskt geni för att lyckas. Man kan också göra dessa tunnbrödssnittar i förväg – men inte för långt i förväg. Då kan de bli saggiga. En timma i förväg kan de dock göras utan problem och förvaras i kylen. Dubbla eller trippla receptet om du har många gäster. Servera till den hemlagade glöggen eller som något matigt till glöggfikats alla söta kakor.

» Här hittar du fler recept som passar till glöggmingel och glöggfika

Fler goda recept till glöggminglet:

Minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlarJulig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschipsJanssonröstiDadlar i julskinka

Sillrullar med matjessill och tunnbröd

18 stycken

Sillrullar med matjessill och tunnbröd

1 burk matjessill
1 dl creme fraiche
1/2 röd lök
1/2 rött äpple
3 skivor tunnbröd
salt, peppar
tandpetare

1. Hacka matjessill och blanda med creme fraiche, finhackad rödlök och finhackat rött äpple. Smaka av med salt och peppar.

2. Lägg ut tunnbröden och bred på röran. Rulla ihop och skär till mindre bitar. Fäst varje rulle med en tandpetare.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.