Sillsallad

Klassisk julmat till julafton

Vi firar alltid jul med hela familjen. Det är jag och min sambo, min sambos föräldrar och syster, min syster med pojkvän, mina föräldrar och min pappas bror, mamma och mormor. Ja, du tappade säkert räkningen där, men vi är ett stort gäng som samlas på julafton och har det trevligt. Alla hjälper till att bidra med något till julbordet – och kan man inte laga mat kan man åtminstone koka ägg :)

Enkelt recept på sillsallad

Jag har de senaste tio åren varit den som står för sill och köttbullar. De senaste åren har jag också blivit allt mer skeptisk till de tillsatser som finns i mycket mat vilket resulterat i att jag också gör egen rödbetssallad. Den blir både mycket godare och fräschare än den slemmiga varianten man köper färdig i butik.

Sedan ett par år tillbaka gör vi också egen julkorv. Vi köpte en köttkvarn med korvhorn – och vips var korvmakeriet igång. Det är kul att göra korv och faktiskt inte alls svårt. Är du sugen på att prova? Kolla in vårt recept på hemmagjord prinskorv till jul.

Vilken sill ska man ha i sillsallad?

Sillsalladen däremot står min farmor för. Det finns olika varianter av sillsallad där en del använder grädde och majonäs medan andra använder gräddfil. En del har också i hackad, inlagd gurka. Farmor använder bara grädde. När det kommer till sillen i sillsallad kan man göra på tre olika vis i fallande svårighetsgrad.

Så saltar man sill

Det mest avancerade sättet är att själv salta sill eller strömming. Då utgår man ifrån hela fiskar som man skär bort huvudet på och magdrar, det vill säga tar ut inälvorna. Därefter varvar man fisk och salt i en hink och låter stå kallt i 2-3 veckor. Till 1 kilo sill eller strömming brukar man beräkna cirka 3 deciliter salt. Se till att varje lager blir täckt med salt. När fisken är klar måste den sedan vattnas ur (se nedan).

Vattna ur sill

JulbordDen andra metoden, som är lite enklare, är att utgå ifrån filéer av salt sill som man blötlägger. Den salta sillen har en salthalt på cirka 15 procent och för att den ska gå att äta måste den först vattnas ur. Hur lång tid det tar beror på storleken på sillen samt hur ofta man byter vattnet. Lägg sillen i rikligt med kallt vatten i en rostfri bunke – skålar i plast tar smak.

Använd minst 1-2 liter vatten per sill / två filéer. Hela sillar behöver ligga cirka 1 dygn medan filéer av sill och saltströmming behöver ligga i cirka 6-8 timmar. Får fisken ligga i för länge i vattnet blir smaken lätt urlakad och konsistensen för porös. Vill man snabba på urvattningen kan man byta vattnet ett par gånger. För att avgöra om sillen är klar, skär en liten bit och smaka.

Enklaste sättet – inläggningssill

I det här receptet använder vi däremot den enklaste metoden av dem alla – inläggningssill från ABBA. Den här sillen är både saltad och urvattnad och behöver bara sköljas av ordentligt innan den används.

Det finns också ABBA 5-minuterssill, men den är inlagd i socker vilket gör att den lämpar sig bättre till när ska göra inlagd sill. Den blir alltså för söt för att ha i en sillsallad. När det står i ett recept att man bara ska tärna upp sillen är det alltså inläggningssill man ska använda.

» Fler recept på klassisk julmat hittar du här

Sillsallad

För: 8-10 personer

Sillsallad

Sillsallad:

3 potatisar
3 sillfiléer
6 inlagda rödbetor
1 äpple
1 gul lök
1,5 dl vispad grädde
salt, svartpeppar

Till dekoration:

2 kokta ägg

1. Koka potatisen och låt den kallna. Skölj sillen noga i kallt vatten.

2. Tärna rödbetor, potatis och äpplen smått. Skär sill och lök till små bitar. Blanda allt och vänd försiktigt ihop med vispad grädde. Smaka av med salt och peppar.

3. Koka äggen. Separera den kokta gulan från vitan och hacka dessa var för sig. Lägg ut sillsalladen i en skål. Dekorera med det kokta ägghacket.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.