Sirapskakor med saffran och vit choklad

Enkla julkakor

Till jul bakar min mamma alltid sirapskakor. Det här är en tradition som förekommit under hela mitt liv, och varje år ser jag allra mest fram just mot denna kaka. Sirapskakor är som semi-mjuka kolakakor. De är verkligen superenkla att göra och går dessutom fort. Jag har också börjat baka dessa kakor till jul, och för att variera det hela valde jag denna gång att smaksätta mina sirapskakor med saffran och vit choklad.

Perfekt att förvara i frysen

Min mamma brukar alltid baka kakorna några veckor innan jul. Sedan fryser hon in kakorna i askar och separerar våningsplanen i asken med bakplåtspapper. Så gör min pappa även med drömmarna han bakar till jul. När man är sugen på lite kakor är det bara att plocka fram några vartefter ifrån frysen och tina. Oftast blir det i rumstemperatur, men är man riktigt sugen (vilket man oftast är) tinar man dem i mikron.

Detta recept är som sagt enkelt att göra och kräver bara sju ingredienser; smör, socker, sirap, vetemjöl, bikarbonat är själva grunden. Sedan adderar jag saffran och den vita chokladen. Vill man variera detta recept ytterligare kan man de vara goda att smaksätta med exempelvis lite cognac eller någon annan mörk sprit.

» Här hittar du fler goda recept på julkakor

Sirapskakor med saffran och vit choklad

Sirapskakor med saffran och vit choklad

30–32 stycken

150g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
3–4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm saffran
70g vit choklad

  • Rör ihop smör, socker och sirap. Blanda ner mjöl, bikarbonat och saffran och knåda ihop allt till en deg. Hacka chokladen och blanda in i degen.
  • Rulla degen i två längder och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Platta till längderna så de blir kantiga och ganska höga. Grädda sedan i 175°C i 15–20 minuter.
  • Ta ut plåten och skär längderna lite på snedden till kakor direkt medan de är varma. Låt svalna.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.