Sjömansgryta med lövbiffsrullader, potatis och champinjoner

God vintergryta med oxrullader

En gryta behöver inte alltid bestå av en massa hackade ingredienser – den kan ju faktiskt också innehålla exempelvis rullader. Rullader kan man göra av olika sorters kött eller grönsaker som man fyller med olika godsaker – ofta ost. Bland dem måste nog oxrullader ändå vara den mest klassiska rulladen. Dessa görs av tunna skivor nötkött som rullas ihop runt en fyllning och sedan steks. Lövbiff som kommer från nöt, oftast innanlåret på kossan, är utmärkt att göra rullader på.

Madeleine Landley med grytaTill denna sjömansgryta med lövbiffsrullader, potatis och champinjoner valde jag att göra det enkelt. Istället för att ha i en massa fyllning som trillar ut rörde jag ihop chipotlepasta, tomatpuré och dijonsenap som jag bredde ut på ovansidan av rulladerna. På med salt och peppar och sedan rulla ihop det hela så att den goda smaken hamnar på insidan. När rulladerna är stekta får de sedan samsas med de övriga ingredienserna i grytan; potatis, lök, morötter, vitkål och champinjonerna. Detta blir lite av en klassisk höstgryta fast i annan tappning.

Varför heter det sjömansgryta?

Att jag valde att kalla denna gryta för Sjömansgryta kommer från den klassiska rätten sjömansbiff där man låter nötkött, lök och potatis koka i öl, oftast porter. Namnet sägs komma från det praktiska i att koka allt i en gryta ombord på de dåtida skeppen. Eftersom friskt vatten inte alltid var tillgängligt till havs använde man öl.

Har du tillgång till egenplockad svamp kan du byta champinjonerna mot det. Gillar du inte smaken av porter kan du byta ölen mot vitt vin. Jag använder steklök i denna gryta, du vet såna som är små och ligger i ett nät. Dessa kan vara knepiga att skala så lägg steklöken i ett varmt vattenbad i några minuter och skala dem sedan – då lossnar skalen lättare. Du kan så klart också byta steklöken mot en vanlig stor, gul lök, om du tycker det är krångligt.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Sjömansgryta med lövbiffsrullader, potatis och champinjoner

Sjömansgryta med lövbiffsrullader, potatis och champinjoner

För: 4-6 personer

700g mjölig potatis
3 stora morötter (ca 400g)
250g gul steklök
200g champinjoner
300g vitkål + smör
3 dl porter
5 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
2 msk kinesisk soja
svartpeppar
0,5 dl hackad persilja

Lövbiffsrullader:

1 msk chipotlepasta
4 msk tomatpuré
3 msk dijonsenap
8 skivor lövbiff av ex innanlår (ca 600g)
salt, peppar

  • Gnugga potatis och morötter rena och skär dem till skivor. Ha ner i en i en gryta.
  • Lägg steklöken i ett varmt vattenbad i några minuter och skala dem sedan – då lossnar skalen lättare. Tvätta champinjonerna rena. Halvera steklökar och champinjoner. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner lök och svamp. Stek tills de fått fin yta. Ös över i grytan.
  • Strimla vitkål och stek den några minuter i smör. Salta ett varv och ös sedan över i grytan. Slå på porter och vatten och rör i majsstärkelse och soja. Dra över lite svartpeppar och ha i hackad persilja. Låt allt puttra under lock i 10 minuter.
  • Rör ihop chipotlepasta, tomatpuré och dijonsenap. Lägg ut lövbiffs-skivorna på en skärbräda och bred på blandningen. Dra över ett varv salt och peppar och rulla sedan ihop till rullar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek rullarna hastigt runt om på hög värme så de får lite yta runt om. Lägg över rullarna i grytan och låt det puttra ytterligare 10-15 minuter. Servera med inlagd gurka och lingonsylt eller vinbärsgelé.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.