Skaldjurscocktail med lax och räkor

Enkel och lättfixad förrätt

Nu är det inte många dagar kvar av året. Nyårsafton väntar runt hörnet och snart är det dags att skåla till tolvslaget. Till nyårsafton är det ett ypperligt tillfälle att bjuda in vänner och bekanta och ställa till med fest. Jag bjuder gärna på en välkomponerad trerättersmiddag som matchats med passande viner.

Favoriten är att börja med någon form av mingelmat som kan ätas med händerna samtidigt som man sippar på ett glas bubbel. Till förrätten väljer jag helst fisk eller skaldjur, exempelvis en skaldjurscocktail. Till huvudrätt passar det fint med kött, gärna med en potatiskaka eller potatisgratäng till, och till sist en inte allt för mäktigt dessert.

Skaldjurscocktail med lax och räkor

I denna goda räk- och laxcocktail samsas räkor och lax med avokado, gurka, papaya och passionsfrukt. Papayan kan man byta mot mango om man vill – båda går lika bra. Servera i höga cocktailglas eller i breda whiskyglas. Tillsammans med gurkan och citronen blir det en fräsch och lättsam förrätt som dessutom är väldigt enkel att svänga ihop. Gör den i förväg och förvara i kylen tills det är dags att sätta sig till bords. Dekorera med en dillkvist och servera med vintipset nedan – en fräsch och krispig riesling från Österrike.

» Här hittar du fler recept på goda förrätter

Skaldjurscocktail med lax och räkor

För: 4 personer

Skaldjurscocktail med lax och räkor

1/2 papaya
10 cm gurka
200g färsk lax (ex Salma)
2 avocado
400g räkor med skal
1/2 citron
2 passionsfrukter
färsk dill
salt, peppar

1. Skala och tärna papayan. Skär bort kärnhuset på gurkan och tärna upp. Tärna färsk lax och avocado. Skala räkorna.

2. Blanda allt med citronskal, passionsfrukt, dill, salt och peppar. Ställ svalt fram till servering och fördela sedan ut i portionsskålar. Dekorera med en dillkvist.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.