Inlägget innehåller annonslänkar för Bokförlaget Semic.
 
Skaldjurspaj med räkor och dill

Skaldjurspaj med smördeg

Skaldjurspaj är något av det bästa jag vet. Det är också lite av ett ungdomsminne för mig. Jag minns hur jag praktiserade på Åhléns City i Stockholm som dekoratris. Det innebär alltså att man byggde skyltfönster och montrar inne i butiken. Det här var när jag gick i gymnasiet, och då lagade jag inte så mycket mat själv. Då hade jag ofta med mig skaldjurspaj till lunch. Frödinges skaldjurspaj, om jag inte minns helt fel. Jag tyckte den var så god och såg alltid fram till luncherna när jag hade det med mig. Det var ju så enkelt att bara värma i micron.

Pajdeg som går att kavlaIdag gör jag min egen paj, och denna skaldjurspaj med räkor och dill är en riktigt somrig och god paj att svänga ihop som lunch eller middag på våren och sommaren. Den är enkel att göra och innehållet i form av skaldjur kan man variera efter behag. Jag gör denna med räkor, vit fisk och surimi sticks. Jag är medveten om att surimi sticks är ett enda hopkok av tillsatser så jag är lite skeptisk till att använda dem. Men det är ju så smidigt. Och de är ju rätt goda. Att de görs av fisk och skaldjursrester tycker jag är himla smart, för det är onödigt att sånt annars slängs. Men att det däremot krävs så mycket annat bjäfs gör mig lite tveksam. Å andra sidan lagar jag så sällan något med surimi sticks att det får slinka emellan någon gång emellanåt.

Somrig allt i ett-mat

Hemlagad paj är en sån där typisk allt i ett-rätt. Det vill säga mat där allt lagas samtidigt. I min nya bok hittar man så klart paj-recept, för jag älskar paj och tycker det är den perfekta sommarmaten att bjuda på. Min nya bok Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta hittar du här. I denna härliga bok hittar du 50 stycken allt i ett-rätter som passar både vardag och helg. Du hittar även enkla såser och festliga allt i ett-desserter.

Varför ska man ha ättika i pajdegen?

Jag kavlar alltid pajdegen till pajskalet. Det blir snyggast och minst jobbigt för tummarna (då man annars måste trycka ut degen i botten). Tack vare ättikan jag har i pajdegen får degen som en falsk gluteneffekt vilket gör den elastisk och fin utan att bli deg. Som bekant ska man ju inte hålla på och knåda en pajdeg för länge eftersom den då bildar gluten och blir seg – och ett pajskal vill man ju ha frasigt. Att ha ättika i degen är ett riktigt husmorsknep och de som provar blir alltid lika glada och förvånade över hur bra det blir. Ättikan är inte heller något man känner i den färdiga pajen.

Servera denna goda sommarpaj med en enkel sallad till. Exempelvis en som du gör med gurka, tomat och romansallad. Sedan är det bara att addera en dressing eller vinäger till det hela. Pajen kan man med fördeg göra i förväg. Senast när vi hade gäster gjorde jag pajen två dagar i förväg och lät den stå plastad i kylen. Sedan var det bara att värma den i micron. Så smidigt! Men du, självklart kan skaldjurspajen lika väl serveras kall.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Skaldjurspaj med räkor och dill

Skaldjurspaj med räkor och dill

För: 4 personer som huvudrätt

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 tsk strösalt
1,5 tsk ättika (12%)
150g smör
2–3 msk vatten

Fyllning:

250g skalade räkor
100g vit fisk, ex blåvitling
200g surimi sticks (2 paket)

Stanning:

3 dl grädde
4 ägg
salt, peppar
2 msk hackad dill (fryst eller färsk)

  • Blanda vetemjöl, salt, ättika och smör i en bunke och knåda ihop till en deg. Ha i lite vatten i taget tills degen blir smidig. Kavla ut degen och pudra eventuellt lite mjöl över om den fastnar. Lägg ut degen i pajformen och ställ in den i kylen i 30 minuter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i 200°C.
  • Tina räkor, fisk och surimi sticks. Tärna fisken och surimi sticksen. Fördela ut allt i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt, peppar och hackad dill. Slå stanningen över pajen. Grädda pajen i 30 minuter i 200°C. Servera med en enkel sallad av tomat, gurka och romansallad.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.