Skaldjurspaj gör jag med räkor och surimi sticks
En av mina absoluta favoritpajer är skaldjurspaj. För mig är det en riktig sommarpaj och jag gör gärna någon variant varje semester. Ibland har jag i fisk och räkor, ibland kräftsjärtar. Till pajen serverar jag en enkel sallad som består av romansallad, tomat och gurka. Vill man lyxa till den hamnar det även lite majskorn i den. En skvätt balsamvinäger på och middagen är klar.
Denna skaldjurspaj gör jag med räkor och surimi sticks. Man kan så klart byta mot andra skaldjur, exempelvis kräftstjärtar eller musslor, såväl som att blanda i lite vit fisk eller lax. Denna paj ville jag i alla fall hålla väldigt enkel, och både surimi sticks och räkor brukar jag alltid ha i frysen. Dill och rödlök sätter god smak på det hela och adderar lite färg. Jag har också i lite riven prästost för att göra den lite trådig och saltare. Du kan naturligtvis ta den ostsort du vill.
Sommarmat som kan förberedas
Paj är smidigt på det viset att den kan göras i förväg och bara värmas på när det är dags att äta. Det gillar jag. Jag gör ofta pajen på morgonen. Då får jag en lugn stund när sambon sover, samtidigt som det både är svalare och man inte har en massa annat för sig. På sommarkvällen brukar det vara lite för varmt för att starta ugnen och stå inne och stöka i värmen. Dessutom kanske man är mitt uppe i något eller bara vill ligga ute och slöa i solen så man helt enkelt inte orkar sätta igång med någon middag. Pajen kan man till och med göra en eller ett par dagar innan. Vill man göra den ännu längre i förväg är det ju bara att frysa in den. Vill man spara tid ber man någon annan göra pajdegen, eller så köper man färdig pajdeg på rulle.
» Här hittar du fler recept på goda pajer

Skaldjurspaj
Pajskal:
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
150g rumsvarmt smör
2 tsk ättiksprit (12%)
1–2 msk vatten
Fyllning:
300g stora skalade räkor
2 paket surimi sticks (á 100g)
1 liten röd lök
1 dl hackad, färsk dill
Stanning:
4 ägg
3 dl grädde
1 dl riven ost, ex prästost
salt, svartpeppar
- Lägg vetemjöl, salt, ättika och smör i en bunke. Rör ihop allt för hand eller med en stor plastgaffel. Ha i lite av vattnet i taget – det behövs olika mycket beroende på hur varmt smöret är. Jag brukar börja med halva mängden vatten och sedan ha i mer om det behövs. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Låt den vila framme i 10 minuter. Blir degen för klibbig pudrar man bara på lite mer mjöl.
- Kavla ut degen på en bänk, rulla upp den löst över kaveln och rulla ut över pajformen (se bild ovan). Platta ut den fint i pajformen och nagga botten med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant. Ställ in pajformen i kylen i 30 minuter.
- Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
- Tina räkorna om de är frysta. Skär surimi sticksen i centimeterbreda bitar. Hacka rödlök och dill. Lägg i räkor, surimi, lök och dill i pajskalet och blanda allt.
- Vispa ihop ägg och grädde med ost, salt och peppar. Slå stanningen över pajen och grädda den i 200°C på över- och undervärme i 30 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.