Den perfekta sommarmaten

Snabblagat och somrigt är ledorden för denna maträtt bestående av rökt skinka med potatissallad och ärtsås. För mig är det verkligen riktigt enkel och snabblagad sommarmat. Det blir knappast enklare än så. Är man inte sugen på just rökt skinka kan man man byta den mot rostbiff, lax eller grillade aubergineskivor som man penslar med liquid smoke. Då blir det flexitarianskt och köttfritt.

Det här är mer av en sallad med potatis snarare än en typisk potatissallad. Salladen kan man egentligen bara slänga ihop av det man har liggande hemma i skafferiet. Eller varför inte bara köra en grönsallad med tomat och gurka? Vill man inte köra just denna sallad är en klassisk, fransk potatissallad ett säkert kort, tillsammans med en grönsallad.

» Här hittar du fler recept på god sommarmat

Rökt skinka med potatissallad och ärtsås

För: 4 personer

Rökt skinka med ärtsås och potatissallad

Somrig sallad med potatis:

800g fast potatis
150g haricots verts (gröna bönor)
2 tomater
70g sallad, ex maché eller romansallad
1 röd lök
3 msk kapris
2 msk äppelcidervinäger
2 msk extra virgin olivolja
salt, peppar, oregano

Ärtsås:

4 dl gräddfil
1 liten vitlöksklyfta
1 burk gröna ärtor
salt, peppar
1 knippe färsk dill

Protein:

600g rökt, skivad skinka

  • Gnugga potatisen ren eller skala den om den är jordig. Koka potatisen till den mjuknat (cirka 10-15 minuter beroende på storlek). Snoppa de gröna bönorna och sjud dem i saltat vatten i cirka 5 minuter. Tärna tomat och hacka lök. Ha ner i en stor skål och blanda med kapris, vinäger, olja och kryddor.
  • Gör såsen genom att blanda gräddfil med pressad vitlök och gröna ärtor. Smaka av med salt och peppar samt hackad färsk dill.
  • Servera med skivad rökt skinka eller något av förslagen ovan.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.