Skinkgryta med rotselleri och äpple

Recept till söndagsmiddagen

Mars är en lite knepig månad. Endera dagen lyser solen och det är vår i luften. Nästa dag öser det ner snö och man får ta på sig varma vinterjackan igen. Jag vet inte hur det är med dig, men jag påverkas väldigt mycket av väder och temperatur när jag planerar maten. När det är kallt och ruggigt vill jag ha värmande grytor och gratänger – riktig comfort food. När det är varmt och soligt utomhus vill jag ha lättare mat och gärna kunna laga den utomhus. Med hit-och-dit-vädret som råder i mars blir det helt enkelt lite svårt att rekommendera något vettigt. Det gör också att man ena dagen vill stå ute och grilla medan den andra vill sitta inne och kura i soffan med en god gryta.

Idag blir det därför ett recept på gryta. Jag tycker också att grytor passar så himla bra på söndagar. Det är typisk familjemat som man kan ljuta av i godan ro med familjen eller framför tv:n. Kompletterar man med lite olika tillbehör så som sallad, rostade frön och kanske till och med bröd, då blir det ännu lyxigare och passar att bjuda på som lite festligare middag. Jag gillar nämligen man som tar lite tid att äta, där man kan lägga till det man vill ha och där smaker samsas.

God gryta med skinkstek

Madeleine LandleyDenna skinkgryta med rotselleri och äpple är vad jag skulle kalla för en typiskt svenskt rätt. Den innehåller nämligen svenska råvaror så som rotselleri, potatis, lök, grönkål, morötter och äpple. Självklart ska köttet och grädden vara svenska. Förvisso må paprikasalladen och champinjonerna inte vara svenska, men det låtsas vi inte om. Jag brukar få frågan vad paprikasallad är för något. Paprikasallad, eller inlagd paprika, som den också säljs som, är helt enkelt urkärnad och strimlad paprika som lagts in i en lag av vatten, ättika, socker och salt. Läs mer om den här och spana in alla recept som innehåller paprikasallad.

Till detta recept kan man faktiskt ta vilken fläskdetalj man vill; både fläskkarré eller en bakdelsdetalj från skinkan går bra. Vill man ha det extra festligt tar man fläskfilé – men det är nästan synd eftersom man i detta fall verkligen kan ta tillvara på de köttdetaljer som kräver lite mer tid. Har man julskinka över vid juletid kan man ta det. Jag väljer hur som helst skinkstek. Tillsammans med den gräddiga såsen blir det en god rätt att servera till mångam, eller att ha som matlåda på jobbet. Servera det hela med ris eller kokt potatis samt en enkel sallad.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Skinkgryta med rotselleri och äpple

För: 6-8 personer

Skinkgryta med rotselleri och äpple

700g skinkstek
1 msk sambal oelek
1 tsk grillkrydda
2 stora gula lökar
1 vitlöksklyfta
4 stora champinjoner (ca 300g)
100g grönkål
3 morötter
500g rotselleri
1/2 burk paprikasallad
2 röda äpplen (gärna svenska)
5 dl vispgrädde eller syrad grädde
salt, peppar

Tillbehör:

ris eller potatis
sallad

  • Tärna skinksteken. Hetta upp en stekpanna riktigt varmt och ha ner köttet. Låt det få yta runt om och dra sedan ner värmen. Ha i lite smör, sambal oelek, grillkrydda, salt och peppar. Stek några minuter och skrapa sedan ner köttet i en gryta.
  • Skär löken till smala klyftor (genom att halvera den, skära bort rot och topp och sedan skära mellan rot och topp). Ha ner löken i stekpannan och låt den mjukna på medelvärme. Finhacka vitlöken och ha ner i pannan och låt den värmas en minut med löken – akta så den inte blir bränd och besk. Ös över i grytan.
  • Gnugga champinjonerna rena och skär dem till lagom stora bitar. Ha ner dem i stekpannan och stek så de får lite yta. När de börjar torka till, ha i en klick smör i stekpannan som får fräsa in. Ös över i grytan.
  • Smält smöret i stekpannan och ha ner grönkålen. Låt den mjukna på låg värme – den får inte bli bränd. När den blivit mjuk och fått fin grön färg är den klar. Ös över i grytan.
  • Gnugga morötterna rena och skala rotsellerin om det behövs. Hacka morot och rotselleri. Kärna ur och tärna äpplet. Ha ner allt i grytan samt paprikasalladen och dess vätska. Blanda allt och slå på grädde. Låt grytan puttra ihop på låg värme i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller kokt potatis samt en enkel sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.