Skinkgryta på mammas vis

Enkel gryta med fläskkött och rotsaker

När jag var liten var det alltid mamma som lagade maten hemma. Mina föräldrar skildes när jag var liten, men när mamma sedan träffade sin nuvarande man var det han som tog över vispar och stekpannor. Det är för övrigt honom jag har kallat pappa största delen av mitt liv – ända sedan jag var sex år. Att min pappa är kung i köket har ni som kontinuerligt besöker Landleys kök säkert inte missat – han har ju nämligen flera spännande och annorlunda recept som du hittar här i bloggen.

Vällagat och gott

Men nu var det mammas mat vi skulle prata om. Och min mamma lagar god mat, även om hon inte tycks tro det själv. God mat handlar inte för mig om hur annorlunda eller unik den är, utan snarare om hur den smakar och hur man tillagar den. Däremellan spelar råvaror och tillagningssätt en stor roll. Mamma kör i alla fall med klassiker som jag och min syster växte upp med, och trots att jag idag lever i den kulinariska världen med Årets Kock och andra spännande mattävlingar är det den klassiska husmanskosten som mamma lagar som känns allra mest hemma.

En gång för alla mamma – du lagar visst god mat ;)

Klassisk och lättlagad husmanskost

Den här grytan är en klassiker som är enkel att laga och som vi åt ofta hemma hos oss när jag var liten. I denna variant är köttet av svensk Rapsgris. Man kan välja både skinkstek eller picknickbog. Mamma använde alltid mjöl för att reda av den, men för att göra den glutenfri har jag bytt mjölet mot majsredning som är helt glutenfritt. Man får alltså ta vad man har hemma och kan äta.

Jag föredrar också fond före buljongtärningar – man kan koka sin egen fond eller köpa färdig. Här kan man förstås välja att göra precis hur man vill. Jag tycker dock att man ska ta en extra kik på buljongtärningsförpackningen – om man väljer det – och kolla på vad som faktiskt är i. Många buljongsorter innehåller både palmfett, smakförstärkare och annat onödigt.

» Fler recept på husmanskost hittar du här.

Skinkgryta på mammas vis

För: 8 personer

Skinkgryta på mammas vis

1,5 kg skinkstek eller picknickbog
2 gula lökar
6 morötter
2 palsternackor
5 dl vatten
3 tärningar köttbuljong
1 msk majsstärkelse
1 dl grädde
salt, peppar

1. Skär köttet till mindre bitar och bryn det runt om i en stekpanna. Lägg över i en stor kastrull eller gryta. Häll även över köttsaften.

2. Grovhacka löken samt skiva morötter och palsternacka i stora bitar. Ha ner i kastrullen och slå på vatten så det täcker. Smula i buljongen. Låt puttra under lock i 30 minuter.

3. Vispa ihop majsstärkelse i en skål med kall grädde så att det blir helt klumpfritt. Rör ner i kastrullen och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer grädde om det behövs. Servera med kokt potatis, inlagd gurka och äppelmos.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.