Skink- och äppeltoppade fläskkotletter med linsotto

God och enkel fredagsmat

Och så var det fredag igen. För egen del kände jag att det var dags att ta det lite lugnt den här veckan, så förutom en tripp till Göteborg för Årets Kock samt en vinprovning har det varit ganska lugnt. Skönt.

I helgen händer det dock desto mer då vi ska träffa vänner både idag och sedan äta Thanksgiving Dinner på lördag. Thanksgiving är en Amerikansk tradition som allt fler börjar anamma här i Sverige. Det är väldigt gott med både pumpapaj, sötpotatis – och förstås, den traditionsenliga kalkonen med tranbärssylt. Jag är glad att jag slipper laga allt det där och grymt impad av dem som orkar.

Recept med fläskkotlett

På tal om att orka är det här en rätt som inte kräver särskilt mycket energi. Jag är själv inte särskilt förtjust i risotto och därför bestämde jag mig för att prova en variant på linser istället. Linser är himla bra då de går snabbt att tillaga och inte kräver blötläggning. Dessutom innehåller linser mer nyttigheter än vitt ris.

Efter att ha ätit den här linsotton kommer jag nog inte ens att titta åt en risotto något mer – dels blir det så mycket godare, plus att konsistensen är mindre slemmig utan det hårda innanmätet på riskornen. Servera med färdig bearnaisesås, för att spara tid, samt en söt-rökig topping. Trevlig fredag!

Skink- och äppeltoppade fläskkotletter med linsotto

För: 4 personer

Skink- och äppeltoppade fläskkotletter med linsotto

Linsotto:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl röda och gula linser
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
1/2 dl grädde
1/2 dl riven parmesan
salt, peppar, persillade

Fläskkotlett:
1 kg benfri fläskkotlett
1 msk vitlöksolja
salt, peppar, timjan

1 rött äpple
100g lufttorkad skinka
1 burk (Lohmanders) chilibearnaise
70g rucola

1. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad gul lök och pressad vitlök. När löken mjuknat, ha ner linser och slå på vatten och smula i en buljongtärning. Låt linserna puttra under lock i ca 20 minuter.

2. Slå på olja, vin och grädde. Låt puttra ihop mer linserna några minuter och riv sedan ner parmesan. Smaka av med kryddor.

3. Stek fläskkotletterna i vitlöksolja. Krydda på varje sida.

4. Strimla upp äpple och skinka och toppa kotletterna med det. Servera med linsotton samt bearnaise och rucola.

 

Andreas Kjörling rekommenderar dryck:

red”Brolio Chianti Classico 2010 från Barone Ricasoli bjuder på härlig mörk plommonfrukt som tillsammans med torra tanniner och en fin syra skapar ypperlig balans i vinet. Syran i vinet möter sälta i linsotton samtidigt som den fina fruktigheten i vinet balanserar sötma från äpplet. Det här är en av Ricasolis bästa årgångar på länge. Vinet kan med fördel luftas i karaff en halvtimme före servering.”

Champagne: Brolio Chianti Classico (2705) 117:-

Andreas Kjörling är sommelier och författare med fokus på vin och gastronomi. Karriären började för snart 20 år sedan. Vinintressent vaknade när han jobbade på anrika Grand Hôtel i Stockholm vilket i sin tur ledde till sommelierstudier på Restaurangakademien. Efter fem utgivna succéböcker om vin och Champagne – varav två vinnare i svenska uttagningen till World Cook Book Award, är han idag en uppskattad föredragshållare och författare. Följ honom på Facebook.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.