Skinkröra med äpple och pepparrot på knäckebröd

Lättlagade snittar till advenstmyset

Är du ännu igång med adventsförberedelserna? Redan imorgon är det ju faktiskt första advent. När man först upptäckte att första advent skulle vara redan i november kändes det lite märkligt, men å andra sidan är det inte första gången det händer. Dessutom är det ju nu ett lager snö utomhus som gör julkänslan komplett. Då känns det ju inte så konstigt att svänga ihop lite glöggsnittar och ställa till med kalas.

Madeleine Landley festmatPlanerandet för adventsmys och glöggmingel är i full gång sedan flera veckor tillbaka hos många. Trots att det är lite skralare i kassan i år på grund av de höjda mat- och elpriserna, verkar ändå många ha ambitionen att ordna det lite mysigt där hemma. Kanske blir det inte de stora partajen utan snarare att man unnar sig något trösterikt. Dessutom måste det ju inte kosta skjortan. Ett smart knep är att köpa en normalstor julskinka redan nu? Griljera, skiva den och frys in i mindre förpackningar. Sedan är det bara att plocka fram när man blir sugen – till skinkmackan, till glöggminglet, att ha i middagen och förstås till julafton.

Enkel röra på knäckebröd

Dessa snittar bestående av skinkröra med äpple och pepparrot på knäckebröd är enkla och goda att göra. De måste heller inte serveras som snittar på festen. De kan nämligen serveras som en vanlig knäckemacka med skinkröran och med en kopp glögg till. Varför inte göra dem för att ta vara på resterna från julbordet? Skinkröran kan man göra i förväg och förvara i kylen. Blir röran liggande på snittarna för länge brukar knäckebrödet bli segt, så vänta med att lägga på den in i det sista.

Hur många det blir beror förstås på hur stora knäckebrödsbitar man bryter. Bitarna jag bröt var på cirka 5–10 cm i varierande form. Jag Tog ett knäckebröd som heter Wasa Krögarens knäckebröd som är lite tunnare. De allra tjockaste knäckebröden brukar både bli väldigt smuliga och kanske lite för tjocka för att det ska kännas festligt. Det går så klart även bra att toppa hårt tunnbröd eller någon annan brödsort man gillar. Exempelvis kavring, om man vill ha ett mjukt bröd.

» Här hittar du fler recept på goda glöggsnittar

Skinkröra med äpple och pepparrot på knäckebröd

Skinkröra med äpple och pepparrot på knäckebröd

Ca 10 stycken

75g julskinka
1/4 rött äpple (gärna svenskt)
0,75 dl crème fraiche
1 tsk riven pepparrot
0,5 tsk senap, gärna skånsk
1 msk finhackad rödlök
1 tsk hackad, färsk timjan
salt, svartpeppar

10 bitar knäckebröd

  • Skiva skinkan om den är i bit. Strimla skinkskivorna till smala stavar. Kärna ur och strimla äpplet till samma storlek.
  • Rör ihop crème fraiche med riven pepparrot, senap, hackad rödlök och hackad timjan.
  • Blanda ner skinka och äpple i såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ställ röran svalt till servering.
  • Bryt knäckebrödet i lagom munsbitar och klicka på röran. Toppa gärna med lite färsk timjan och extra riven pepparrot.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.