Skinkschnitzel med örter, mozzarella och ugnsrostad kål

Sommarmat för grillen

Det har hänt mycket på sistone – så mycket att bloggen har hamnat lite på efterkälken. Många tror att jag driver min blogg på heltid och tjänar pengar på den, men så är inte fallet. Bloggen är fortfarande min lilla baby där jag kan göra allt som jag tycker är kul. Visst finns det storstilade planer och en lång lista med saker som måste göras. Men som det är nu går mina betalda jobb först, de jobb jag tar via mitt aktiebolag. Mer om vad jag gör kan du läsa här.

Glutenfria recept

När jag väl återkommer till min matblogg känns det alltid så skönt och hemtrevligt. Man har allt precis som man vill och behöver inte anpassa sitt skrivande efter en särskild målgrupp eller kund. Det jag skriver här är saker jag kan stå för och som jag tror på. Inget sponsrat och inga köpta åsikter. För mig är det viktigt, och utan det skulle man helt tappa trovärdigheten. Min blogg är också min lilla baby eftersom jag har byggt den från scratch. Idag är den en av Sveriges största matbloggar och har över 900 recept, många av dem glutenfria.

Vad kan man byta mot?

På tal om det där med glutenfritt är det ett fenomen som får många att bli ointresserade. Fler och fler kommer fram till att de har glutenintolerans, men talar man om glutenfri mat verkar det vara synonymt med tråkig mat. Varför folk tycker så beror kanske på att vi i Sverige är så indoktrinerade med att alltid ha vita spannmål (och socker) i det vi äter. Ta saker som bröd, pasta och couscous. Så fort det ska lagas något snabbt plockar man fram brödet, och redan som små får vi lära oss att man ska äta smörgås till frukost.

Skinkschnitzel med örter, mozzarella och ugnsrostad kål

Skinkschnitzel med örter, mozzarella och ugnsrostad kål

Skinkschnitzel med örter, mozzarella och ugnsrostad kål

Baka glutenfritt

Visst finns det glutenfritt bröd att köpa, och visst kan man baka det själv (kolla in boken Nytt bröd: baka gott utan gluten av Jessica Frej och Maria Blohm). Men, vad jag skulle komma till är att det finns alternativ som är precis lika goda och nyttiga. Att dra ner på mängden gluten sägs också vara bra för tarmen – oavsett om man är glutenintolerant eller inte.

Jag har exempelvis inte ätit frukostmacka de senaste sex åren. I veckorna äter jag kokt ägg, avocado och keso med färsk gräslök. På helgerna adderar vi också bacon eller korv. Läs gärna mer om gluten i Allt du behöver veta om gluten och glutenfri mat.

Letar du efter fler glutenfria recept kan du kolla in kategorin glutenfria recept här i bloggen. Visste du till exempel att det går alldeles utmärkt att göra pajskal av bönor och kikärtor?

Psst, missa inte vintipset som du hittar under receptet!

Skinkschnitzel med örter, mozzarella och ugnsrostad kål

För: 4 personer

Skinkschnitzel med örter, mozzarella och ugnsrostad kål

Ugnsrostad kål:

1 vitkålshuvud á 500g
150g fänkål
200g blomkål
3 morötter
1,5 dl rapsolja
salt, peppar

Citrussås:

1/2 lime
1/2 citron
2 dl creme fraiche
1 nypa socker
salt, peppar

Skinkschnitzel:

600g skinkschnitzel
1 dl hackade, färska örter (salvia, persilja, timjan, oregano)
4 msk flytande honung
0,5 dl rapsolja
salt, peppar
2 paket mozzarella

1. Skär vitkålshuvudet till stora klyftor. Skär fänkål till stora bitar och dela blomkålen till mindre träd. Halvera morötterna och skär till stora bitar. Fördela ut allt i en plåt med kant och ringla över olja. Salta och peppra. Ställ in i 200° cirka 30-40 minuter.

2. Pressa saften från en halv lime och en halv citron. Blanda med creme fraiche, en nypa socker, salt och peppar. Ställ svalt.

3. Hacka örterna. Rör ihop honung och rapsolja med salt och peppar. Lägg köttet på grillen och pensla med oljan. Strössla över örterna och gör sedan likadant på andra sidan när det är dags att vända på köttet. Avsluta med att lägga skivor av mozzarella på ovansidan. Låt mozzarellan mjukna en aning, dra över ett varv med salt och servera sedan.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.