Skinkschnitzel med rustik curryremoulad

God mat med inspiration från Schweiz

När vi var i Schweiz och åkte bräda för ett par år sen åkte vi upp till en av topparna, satte oss i solen och drack öl och åt Schnitzelbrot. Det var så gott! Schnitzelbrot är en baguette i vilken man paketerar en härligt frasig schnitzel och en hemlagad curryremoulad. Det är verkligen hur gott som helst, och det var ungefär i den vevan som jag lärde mig att tycka om curry.

När vi kom hem var vi bara tvungna att återupprepa denna underbara matupplevelse. Då fick det bli den här varianten utan bröd, med potatisstomp. Vill man ändå ha bröd kan man förstås lägga upp allt på en grillad ciabatta. Krämigt och gott (och perfekt bakismat).

Skinkschnitzel med rustik curryremoulad

För: 4 personer

Potatisstomp:

800g potatis
2-3 dl grädde
10 cm purjolök
salt, peppar

Curryremoulad:

10 rädisor
2 morötter
100g vitkål
100g blomkål
2 saltgurkor
0,5 dl syltlök
2 dl crème fraîche
1 tsk curry
1 tsk skånsk senap
salt, peppar

Skinksschnitzel:

4 skivor fläskinnanlår
1 ägg
2-3 dl ströbröd
salt, peppar

1. Skala och dela potatisarna till mindre bitar. Koka potatisen i saltat vatten till de mjuknat – cirka 10 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör i grädde till moset fått lagom lös konsistens. Smaka av med salt och peppar.

2. Skölj köttet och torka av överflödigt vatten med hushållspapper. Pensla båda sidorna av köttet med ägg, vänd sedan i ströbröd. tryck runt köttet i ströbrödet så att allt blir täckt. Hetta upp en panna med smör och stek ca 3 minuter per sida.

3. Skär av blast och topp på rädisorna och dela dem i fyra. Dela blomkål till mindre träd och skiva upp moroten. Strimla vitkålen. Koka upp vatten och salt och lägg i allt. Låt koka ca 10 minuter.

4. Rör ihop creme fraiche med curry, skånsk senap och kryddor. Häll av vattnet på grönsakerna. Skiva saltgurkan till ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg ner dem, syltlök och de kokta grönsakerna i såsen. Servera med schnitzeln och kokt potatis eller stomp. Eller varför inte på en grillad ciabatta?


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.