Skogshuggarsill – hemmagjord sill med granskott, bacon och honung

Årets sill i Landleys kök

Lagom till varje jul gör jag en hemmagjord sill. Eftersom det här är en tradition som pågått i många år, och då jag tidigare gjorde tre sillsorter varje jul, börjar det nu bli lite klurigt att komma på nya sorter.

Tidigare firade vi julafton hemma hos min gammelfarmor. Varje år samlas hela Stockholmssläkten vilket innebär mina föräldrar och syster med man, min farmor och gammelfarmor, min farbror och min sambos föräldrar och syster. I runda slängar brukar det bli runt en 14 personer, något som kräver lite större ytor. sedan min gammelfarmor flyttade till hem firar vi sedan tre år tillbaka ute på mina föräldrars landställe. Att fira här ute är verkligen supermysigt. På morgonen samlas mina föräldrar och sambo framför brasan, äter en klassisk julfrukost av skinkmackor med senap och nylagad gröt, och sedan öppnar vi några symboliska paket.

De senaste åren har vi haft turen att fått njuta av snö, och mitt ute i storskogen, med ljusslingor uppsatta i de snöbeklädda granarna är så mysigt.

Sill med bacon och skogens smaker

När du nu känner till historien kring hur vi firar jul, är också årets smak på sillen ganska självklar – Skogshuggarsill. Denna domineras av klassiska skogssmaker så som enbär och granskott.

SillMånga tror att man bara kan äta granskott när de är små och gröna på våren, men jag lyckades hitta lite spädare grankvistar i december. Det behöver alltså inte vara skott, utan helt vanliga granbarr som man hackar fint går utmärkt att använda. Sikta in dig på spädare och ljusare barr, inte grova och mörkgröna. Många lägger också in granbarr under våren, och har mjn tillgång till det kan man förstås använda dem.

Jag älskar också bacon i sillen, och det visade sig också alla i sällskapet tycka. Bacon till fisk kan låta konstigt, men det är en kanonfin kombination där fettet och sältan lyfter fisken. Se bara på det här otroligt populära receptet på Torskrygg med bacon, soltorkade tomater och bruten potatis. Tillsammans med honung som adderar sötma till den syrliga creme fraichen blir det en riktig smaksensation.

Så enkelt är det att göra hemmagjord sill

Skogshuggarsill – hemmagjord sill med granskott, bacon och honung är så enkel att göra. Jag gör alltid sillen en eller två dagar innan julafton. Då använder jag Abbas 5-minuterssill eller ICAs minutsill. Dessa hittar du i den vanliga hyllan för sill, paketerad i vita avlånga askar. Snabbsillen är färdig att användas direkt. Den är alltså urvattnad och inlagd i en neutral lag. Det enda du behöver göra är att skära den till lagom bitar och ha ner i din hemmagjorda sås. Sedan är det klart! Jag hoppas du ska gilla årets sill från Landleys kök lika mycket som vi gjorde.

» Fler recept på olika sorters sill hittar du här

Skogshuggarsill – hemmagjord sill med granskott, bacon och honung

1 stor burk

Skogshuggarsill – hemmagjord sill med granskott, bacon och honung

1 gul lök
1 paket bacon
10 torkade enbär
1,5 msk hackade granskott
1,5 msk hackad, färsk timjan
1,5 msk honung
3 dl créme fraiche (15%)
salt, svartpeppar
1 paket 5-minuterssill/minutsill

1. Hacka löken grovt och stek den i mycket smör till den börjar skrumpna och bli mörk – lite som rostad lök. Skrapa av och låt den rinna av på ett hushållspapper.

2. Stek baconen. Låt dem rinna av på ett hushållspapper och strimla dem sedan.

3. Hacka eller mortla enbären. Repa barren från granskotten hacka dem väl. Blanda med enbär, honung, hackad timjan och creme fraiche. Rör ihop allt och smaka av med salt och peppar. Blanda i lök och bacon.

4. Skär sillen till lagom bitar och blanda med såsen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.