Skummig kräftsoppa på hemmagjord kräftfond

Soppa på resterna

Här om dagen kokade jag fond på de kräftskal som blivit över. Att koka en fond är enklare än man kan tro och kräver bra lite tålamod. Det fina är också att fonden mer eller mindre sköter sig själv där den får stå och puttra för sig själv. För egen del gick jag och gjorde annat, och sedan hade jag en underbar kräftfond. Recept på kräftfond hittar du här.

Kräftsoppa med creme fraiche

Av min fina lilla kräftfond valde jag att göra en god kräftsoppa med creme fraiche. I soppan har man också smörstekt lök. När man sedan mixar det hela blir soppan fint skummig. Jag valde att servera soppan med små söta minipajer som man kunde ta av och mumsa på till soppan. Minipajerna är också perfekta att servera till kräftskivan. På så vis slipper folk hålla på och kladda med osthyvlar och smörpaket till sitt bröd.

» Här finns fler goda recept med kräftor

Skummig kräftsoppa på hemmagjord kräftfond

För: 4 personer

Skummig kräftsoppa på hemmagjord kräftfond

Kräftsoppa:

1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
4 dl vitt vin eller rosévin
1 liter kräftfond
3 msk majsstärkelse
1 knippe färsk dill
2 dl creme fraiche
salt, peppar

1. Hacka gul lök och vitlök. Smält smör i en stor kastrull och låt löken mjukna i det. Slå på lite av vinet så det inte blir torrt i kastrullen. När löken mjuknat, slå på resten av vinet och låt det koka upp. Rör i kräftfonden och rör ihop.

2. Vispa i majsstärkelse och ha ner hackad dill. Rör i creme fraichen och låt det koka upp och puttra ett par minuter. Kör soppan slät med hjälp av en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Servera med små minipajer med ost och kummin.

Rekommenderat vin till: Le versant Chardonnay (70520) 89:-

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.