Skummig palsternackssoppa med tryffel och dill

Festlig soppa till nyårsafton

Tänk vad fort tiden går, för att inte tala om året. När man har kul går det i raketfart, och nu är det dags att gnugga geniknölarna inför nyårsafton. Vad ska man äta, vad ska man dricka, vad ska man mumsa på till välkomstbubblet? Varje år sätter jag ihop olika nyårsmenyer man kan servera till till nyårsafton. De följer ofta olika teman och är av varierande svårighetsgrad. Alla nyårsmenyerna hittar du här.

Jag rekommenderar också en titt bland alla nyårsrecept här i bloggen samt 18 läckra och enkla tips på aptitretare till nyår.

Fransk dukning Vin till nyårsmenyn

Just det här receptet tog jag ursprungligen fram för Tryffelsvinets vinklubb. De ville ha en enkel och festlig nyårsmeny som passade till några av deras viner. Skummig palsternackssoppa med tryffel och dill passar till förrätt. Denna serveras med vintipset nedan.

Baconlindad oxfilé med jordärtskocksgratäng sitter fint till huvudrätt, och det hela avslutas med Chokladbakelse med vit chokladcreme och havssalt. Alla recepten i nyårsmenyn kommer med dryckestips som passar till de olika rätterna.

Vad ska man servera för vin till maten?

Skummig palsternackssoppa med tryffel och dill är en favorit som jag inte bara serverar till nyår utan egentligen till vilken fest som helst – gärna på hösten då det är dags att dra upp rotsakerna. Skummigheten i soppan får man från det mousserande vinet som hälls i soppan. Det är som att ha vitt vin i soppan, fast ännu festligare. Välj gärna ett torrt vitt vin – det behöver absolut inte vara något dyr variant. Man kan förstås också ta en skvätt av det mousserande vinet man serverar till soppan. Det här är verkligen en härligt smakris soppa som är väldigt enkel att göra.

Och du, glöm för all del inte att bunkra upp med bubbel. Här hittar du 6 tips på prisvärt mousserande vin, alla under 150 kronor!

Skummig palsternackssoppa med tryffel och dill

För: 4 personer som förrätt

Skummig palsternackssoppa med tryffel och dill

Ingredienser:

400g palsternacka
1 liten morot (till dekoration)
2 dl vispgrädde
1 kruka dill
0,5 dl äppelcidervinäger
4-5 dl vatten
1 dl mousserande torrt vitt vin
salt, peppar
tryffelolja

1. Skala palsternacka och morot. Skär strimlor av båda med en julienneskärare till dekoration. Lägg i en skål med kallt vatten så palsternackan inte blir missfärgad. Skär palsternackan till bitar och lägg ner i en kastrull tillsammans med grädde och salt. Riv ner kvistar av dill men behåll lite till dekoration. Låt grädden koka upp och låt det sedan småputtra under 10-15 minuter eller till palsternackan blivit mjuk. Slå i äppelcidervinägern och kör sedan till en slät smet med en mixer.

2. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och späd under omrörning med vatten till soppan fått lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

3. Slå i det mousserande vinet några minuter innan servering. Vispa in luft i soppan och slå upp i skålar eller glas. Dekorera med de rivna rotsakerna, små dillkvistar samt några stänk tryffelolja.

Skummig palsternackssoppa med tryffel och dill är perfekt att servera som förrätt till festen eller nyårsafton. Kolla även in det passande vintipset.