Slökokt julskinka med flarnig rödbetspaj

Ta tillvara på julresterna

När julen är över brukar i alla fall jag vara trött på julmat. Men vad gör man med all julmat som blivit över? Ja, inte ska man kasta den i alla fall! Låt inte bäst före-datumet avgöra när maten ska slängas – datumet som står är en rekommendation och betyder automatiskt inte att den är oätlig efter. Mat kan dessutom bli dålig innan bäst före-datumet har passerat beroende på hur den förvarats och hur länge den stått framme.

Lukta och smaka på maten. Verkar den okej är det bara att äta. Rester är trots allt så mycket godare eftersom de har fått stå till sig. Se till att få in maten fort i kylen och ta inte fram mer än nödvändigt. Då blir det ekonomiskt och effektivt.

Nya mat av julskinkan

Efter jul går det ofta att hitta julskinka till vrakpris i butik. Passa då på att lägga beslag på en fin bit skinka att ha ner i diverse pastasåser och gratänger. Julskinka går också utmärkt att tärna upp och frysa in.

I det här receptet utgår jag ifrån rimmad skinka som inte har tillagats. Råkar du nu ha rester kvar av julskinka, ja då går det lika bra att ha ner den i slökokaren. Följ bara anvisningarna nedan – båda varianterna finns beskrivna. Hoppas nu du blir inspirerad att laga gott även efter jul.

» Här hittar du fler recept på julrester.

Slökokt julskinka med flarnig rödbetspaj

För: 4 personer
Tid: 7 timmar
Temperatur | Ugn: 200° | Crock Pot: ➁

Fruktig, långkokt julskinka med flarnig rödbetspaj

Fruktig, långkokt julskinka

3 dl apelsinjuice
3 dl vitt vin
4 vitlöksklyftor
2 salladslökar
1 färsk ananas
800g julskinka
salt, peppar

Pajfyllning:

500g rödbetor
1 knipplök

Stanning:
3 ägg
2,5 dl grädde
1 vitlöksklyfta
200g getost
salt, peppar, oregano

Pajdeg:

4 flarn filodeg
1 msk flytande smör

1. Tärna ananas och skiva upp salladslöken. Ha ner det samt apelsinjuice, vitt vin och pressad vitlök i slökokaren. Spola av skinkan och stoppa ner den i slökokaren med nätet på. Salta och peppra och kör sedan grytan minst 7 timmar på högsta läget. Använder du färdigkokt skinka, skrapa av grilljeringen och låt skinkan ligga i slökokaren i ca 3 timmar på lägsta läget.

2. Skala rödbetorna och dela dem på hälften. Koka mjuka i saltat vatten ca 20-30 minuter. Slå av vattnet och ställ åt sidan.

3. Vispa ihop ägg och grädde med pressad vitlök och kryddor. Skala getosten, hacka till mindre bitar och vispa sedan ner i stanningen. Fördela ut flarnen med filodeg och pensla smör mellan varje lager. Slå stanningen i skalet och fördela ut rödbetshalvorna i pajformen med snittytan uppåt. Ställ in pajen i 200° i ca 40-45 minuter. Tag ut och låt stå till sig ca 10 minuter innan servering.

4. Skiva upp skinkan och pensla med juicen från slökokaren. Skeda upp lök och ananasbitar och servera till.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.